Μαγειρεύοντας πιάτα και γεύσεις της πιο αρωματικής κουζίνας στον κόσμο
Κάθε φορά που συμμετέχω σε κάποιο από τα μοναδικά γαστρονομικά σεμινάρια της Lidl Food Academy νιώθω πως φεύγω σοφότερος, μαθαίνοντας με πολύ εύκολο τρόπο να μαγειρεύω κάποιο από τα πιάτα που βρίσκονται στο εκάστοτε μενού. Εκείνο, όμως, που με συναρπάζει είναι μερικά απλά μαγειρικά τιπς που δεν θα μπορούσα με τίποτα να σκεφτώ από μόνος μου.
Αυτή τη φορά βρέθηκα να ταξιδεύω νοερά στη μακρινή Ινδία και στον πλούτο της γαστρονομικής της κουλτούρας. Μία από τις πιο αγαπημένες μου κουζίνες και αναμφίβολα η πιο αρωματική στον κόσμο. Κι όμως, η ινδική κουζίνα δεν είναι μόνο τα μπαχαρικά της αλλά όπως μάθαμε στο τελευταίο σεμινάριο, κύριο χαρακτηριστικό της, αποτελούν όλα εκείνα τα στοιχεία που πήρε αλλά και που έδωσε στον υπόλοιπο πλανήτη μέσω των κατακτητών της, των θαλασσοπόρων εξερευνητών και όλων εκείνων που θέλησαν να ανακαλύψουν καλύτερα αυτή την τόσο μαγευτική χώρα.
Γι’ αυτό σήμερα λέγεται πως στην κουζίνα της Ινδίας αποτυπώνεται περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη, η ιστορία του κόσμου. Το κάθε σεμινάριο της Lidl Food Academy είναι κάτι περισσότερο από ένα session ψυχοθεραπείας. Η μαγειρική χαλαρώνει, γαληνεύει και ηρεμεί την ψυχή από την ένταση της καθημερινότητας. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερό μου συμπέρασμα από τις συμμετοχές μου στα συγκεκριμένα σεμινάρια.
Ομολογώ ότι ανυπομονούσα ιδιαίτερα για το σεμινάριο της ινδικής κουζίνας, αφού αγαπώ ιδιαίτερα τις γεύσεις, τα χρώματα και κυρίως τα αρώματά της. Ο χώρος των σεμιναρίων όπως κάθε φορά, μας υποδέχεται με καφεδάκι, τσάι, κέικ και άλλα τσιμπήματα. Καθόμαστε αναπαυτικά περιμένοντας τον σεφ Κωνσταντίνο Πετεβίνο για τη μικρή διάλεξη. Μερικά βασικά και σημαντικά για την ινδική κουζίνα και στη συνέχεια, η ανάλυση του μενού και των πιάτων που θα φτιάξουμε. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα μπαχαρικά και προϊόντα που θεωρούσα ινδικά δεν κατάγονται από την Ινδία αλλά από άλλες περιοχές της Γης που έφτασαν εκεί από άλλους λαούς του κόσμου.
Δεν γίνεται να αναφερόμαστε σε ινδική κουζίνα και ένα μενού με πιάτα και γεύσεις από την Ινδία και να λείπει το διάσημο ψωμί της, Naan. O σεφ Πετεβίνος, μας εξήγησε τη διαδικασία και ομολογώ πως πρόκειται για μία πανεύκολη παρασκευή με αλεύρι, γιαούρτι, λίγο αλάτι και baking powder. H συνταγή όμως που με ενθουσίασε ήταν το τσάτνεϊ μάνγκο και μήλο. Πρόκειται για ένα ντιπ που συνοδεύει τα ινδικά πιάτα και μοιάζει με μαρμελάδα. Αν και θεωρούσα πως δεν θα κατάφερνα ποτέ να το φτιάξω, εντούτοις η προσπάθειά μου στέφθηκε με επιτυχία και έμαθα μάλιστα πως μπορώ να το φτιάξω μόνο με κρεμμύδι ή μόνο με μάνγκο ή με όποιο άλλο φρούτο θέλω.
Εκείνο που δεν πίστευα ποτέ ήταν πως θα μαγείρευα κάρι τίκα μασάλα. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Το πιάτο-μνημείο της ινδικής γαστρονομίας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το σεμινάριο της Lidl Food Academy. Ο χώρος γέμισε με τα μεθυστικά αρώματα του κάρι, των αρτυμάτων garam masala, της πάπρικας, του κύμινου, του τζίντζερ που βάλαμε στη μαρινάδα αλλά και του κόλιανδρου, του κουρκουμά, του τσίλι και του σκόρδου που μπήκαν στη μοναδική σάλτσα του τίκα μασάλα. Μαζί με το αρωματικό ρύζι με κάρδαμο το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μία αποθέωση γεύσης και αρωμάτων.
Για το τέλος, αφήσαμε το επιδόρπιο. Αν και οι Ινδοί δεν φημίζονται για τα γλυκά τους, εντούτοις έμαθα να φτιάχνω ένα πανεύκολο γλυκό που λέγεται «Milk Burfi», που burfi σημαίνει χιόνι. Ένα κατάλευκο γλυκό με αλατισμένο βούτυρο, γάλα και γάλα σκόνη, το οποίο πλάθεται σε μπαλίτσες και γαρνίρεται με λευκή σοκολάτα, ρόδι ή αποξηραμένα ροδοπέταλα και χαλεπιανό.
Κάθε φορά που ολοκληρώνεται η διαδικασία του μαγειρέματος απολαμβάνω να βλέπω τα χαμόγελα ικανοποίησης όλων των συμμετεχόντων με τους οποίους γινόμαστε μία παρέα στο ίδιο τραπέζι για να απολαύσουμε τα πιάτα μας.