Skip to main content

Όταν ο δικός μου τρόπος ζωής ταυτίζεται με τις δεσμεύσεις και τους στόχους της υπεραγοράς από την οποία γεμίζω το ψυγείο και τα ράφια της κουζίνας μου   

Ανήκω σε εκείνη την ομάδα των ανθρώπων που το φαγητό λειτουργούσε ενοχικά στην ζωή τους. Αυτό σήμαινε πως από πολύ μικρή ηλικία-έχοντας την τάση της παχυσαρκίας- έπρεπε να θέτω τον εαυτό μου σε διαδικασίες απαγόρευσης. Έζησα λοιπόν την εφηβεία μου ανάμεσα σε πολλά «μη» και «όχι», «πόσο θα φας», «αυτό τώρα θα σε παχύνει». Μεγαλώνοντας, αντιλήφθηκα πως δεν είμαι μόνος. Ξεκινώντας, μάλιστα, τις δίαιτες-πείνας και τις επισκέψεις σε διαιτολόγους, καταλάβαινα πως το φαγητό δεν πρέπει να είναι ενοχή αλλά ευχαρίστηση, φτάνει να έχω μέτρο. Αυτό το μέτρο, κατάφερα να το βρω κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, όπου σε ένα μάθημα αρχαίων ελληνικών στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έμαθα το ακριβές νόημα της λέξης «δίαιτα».

«Δίαιτα» δεν σημαίνει «απαγορεύεται» και «πεινάω» αλλά πολύ απλά τρόπος ζωής ως προς τη διατροφή, την ένδυση, τη διαβίωση. Έμαθα πως η λέξη εμπεριέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα για την επιβίωση, το γεύμα, τα τρόφιμα, τους τρόπους διατροφής, ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής για θεραπευτικούς σκοπούς. Επιτέλους, το μυαλό μου φωτίστηκε και η γνώση του νοήματος της λέξης «δίαιτα» με απεγκλώβισε κατά κάποιο τρόπο από όλες εκείνες τις φοβίες και ενοχές περί φαγητού.

Αρκετά χρόνια μετά, εξακολουθώ να βρίσκομαι σε… δίαιτα, όπως ακριβώς όλοι μας. Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισα πως ο τρόπος της διατροφής μου, θα σέβεται τον οργανισμό μου, θα είμαι πολύ προσεκτικός με τα προϊόντα που βάζω στην κουζίνα μου και θα επιλέγω εκείνες τις τροφές που συμβάλουν στην καλή ανθρώπινη υγεία και σέβονται το περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν διαβάζοντας και παρακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια διάφορες έρευνες, αναζητώντας τα καλύτερα προϊόντα σε υπεραγορές-τις οποίες λατρεύω να οργώνω με τις ώρες-κατέληξα πως θα ήθελα να ψωνίζω από μία υπεραγορά η οποία θα ταυτίζεται με τη δική μου φιλοσοφία και τρόπο ζωής, δηλαδή τη δίαιτά μου. Έμαθα πως τα τελευταία χρόνια η Lidl Κύπρου έχει θέσει πολλούς στόχους και δεσμεύσεις που αφορούν στην ισορροπημένη διατροφή, στην πιστοποίηση των πηγών των πρώτων υλών και στο περιβάλλον γι’ αυτό και την επέλεξα. Μέχρι το 2025 μάλιστα, έχει θέσει ως στόχο την μείωση της περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη και της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών οξέων, με στόχο 20% λιγότερη ζάχαρη και αλάτι. Επιπλέον, στοχεύει να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση των συντηρητικών βελτιώνοντας την σύσταση των προϊόντων της.

Επιλέγω τη Lidl Κύπρου και τα προϊόντα της διότι μέσα από τις διαβεβαιώσεις της επιδεικνύει σεβασμό σε όλους έμας τους καταναλωτές, την κοινωνία και την φύση. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, στηρίζει τη βιώσιμη αγροκαλλιέργεια δίνοντας έμφαση στους τρόπους και τις μεθόδους εργασίας, που καθιστούν το έδαφος πιο παραγωγικό και παράλληλα ελαχιστοποιούν τις ζημιογόνες επιπτώσεις στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, καθώς και την ανθρώπινη υγεία.

Νιώθω ότι ψωνίζοντας από εκεί είμαι ασφαλής για το τι βάζω στο σπίτι μου. Ξέρω πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της σήμερα φέρουν σχετικά σήματα αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν διεθνή πρότυπα πιστοποίησης όπως το Fairtrade, το UTZ, το Bio ή Rainforest Alliance.

Από την άλλη, ξέρω πως εδώ και χρόνια έχει δεσμευτεί ώστε να προωθεί την βιώσιμη καλλιέργεια του καφέ, του κακάο και του τσαγιού. Ταυτόχρονα, οσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ανθη και τα φυτά που εμπορεύεται διαθέτουν όλα την πιστοποίηση GLOBAL G.A.P., Fairtrade ή του ολλανδικού Milieu Project Sierteel. Γνωρίζω, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα ψάρια στηρίζοντας τα πρότυπα πιστοποίησης, όπως MSC, BIO και ASC.

Ο σεβασμός όλων μας προς το περιβάλλον πρέπει να είναι έμπρακτος και να μην μένουμε στα λόγια γι’ αυτό και βρίσκομαι κάθε εβδομάδα στην Lidl Κύπρου που έχει δεσμευτεί κιόλας να μειώσει την χρήση πλαστικού κατά 20% μέχρι το 2025. Εκείνο που με εντυπωσίασε είναι πως ψωνίζοντας θα παίρνω στο σπίτι συσκευασίες προϊόντων που τα υλικά τους θα είναι 100% ανακυκλώσιμα, χωρίς να γεμίζω τον κάδο της κουζίνας μου και τον πλανήτη με σκουπίδια.

Χαίρομαι, που μπορώ πλέον να γεμίζω το καλάθι της υπεραγοράς, νιώθωντας σιγουριά για όλα αυτά που βάζω στην κουζίνα μου και τρέφω τον οργανισμό μου, γνωρίζοντας πια πως κάνω την καλύτερη δίαιτα, με όλη τη σημασία της λέξης.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler