Γεύσεις γιορτινές και εδέσματα με το άρωμα της ομορφότερης γιορτής του χρόνου
Ο Δεκέμβριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου, φέρνει μαζί του πέραν των απολογισμών μας για τη χρονιά που φεύγει και την ωραιότερη, πιο φωτεινή και γιορτινή περίοδο, τα Χριστούγεννα. Από τα μέσα Νοεμβρίου αρχίζουμε σταδιακά να μπαίνουμε στο εορταστικό κλίμα με τις πόλεις μας να μεταμορφώνονται, οι δρόμοι να γεμίζουν λαμπιόνια, οι βιτρίνες των καταστημάτων να βάζουν τα γιορτινά τους και το σπίτι μας αρχίζει να αλλάζει για να δώσει μια θέση στο φετινό μας χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Τα Χριστούγεννα, πέραν της θρησκευτικής τους σημασίας αποτελούν μία περίοδο ανάτασης και χαλάρωσης. Μία γιορτή που θα βάλουμε στο τραπέζι μας τα λογής-λογής γιορτινά καλούδια, τα γλύκα των ημερών και θα φάμε το κατιτίς παραπάνω. Αυτός ήταν και ο λόγος που με εξίταρε το νέο, εορταστικό σεμινάριο της LIDL Food Academy για τον Δεκέμβριο όπου ο σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος μας ετοίμασε ένα πολύ ξεχωριστό σεμινάριο για τα χριστουγεννιάτικα ζυμώματα και τα κλασικά και αγαπημένα γλυκά των ημερών.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου πήρα ξανά την μαύρη μου ποδιά, έβαλα τον καφέ μου, πήρα ένα κομμάτι πανετόνε και μαζί με τις σημειώσεις μου κάθισα αναπαυτικά περιμένοντας τον σεφ να ξεκινήσει το σεμινάριο. Χαίρομαι, διότι στην LIDL Food Academy δεν ερχόμαστε μόνο για να μάθουμε τις συνταγές και πως να τις μαγειρέψουμε αλλά αποκτούμε κι άλλες επί μέρους γνώσεις για την ιστορία και το πως κάποια εδέσματα έφτασαν σε εμάς σήμερα.
Αυτή την φορά εντυπωσιάστηκα μαθαίνοντας πως τα μελομακάρονα παλαιότερα είχαν σχέση με… τις κηδείες. Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση, αν στο πρώτο άκουσμά του, το όνομά τους παραπέμπει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
Ο σεφ Πετεβίνος μας έδωσε μία πανεύκολη και λίγο πειραγμένη συνταγή για μελομακάρονα αφού αντί για πορτοκάλι χρησιμοποιήσαμε μανταρίνι και καρύδια πεκάν που είναι πιο γλυκά και καθόλου στυφά όπως τα κλασικά καρύδια. Δεν γίνεται όμως δίπλα από τα μελομακάρονα να μην υπάρχουν και οι κουραμπιέδες οι οποίοι δεν είχαν την κλασική γεύση που ξέρουμε. Ο σεφ Πετεβίνος άλλαξε λίγο τη συνταγή και φτιάξαμε κουραμπιέδες με κακάο, φουντούκι, πορτοκάλι και βανίλια. Μία συνταγή η οποία μπορεί να φτιάχνεται ολόχρονα αφού χωρίς να πασπαλίσουμε τους κουραμπιέδες με ζάχαρη άχνη έχουμε πολύ νόστιμα μπισκότα.
Πέραν, από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες μάθαμε πώς φτιάχνεται και το ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που μοιάζει με τσουρέκι, το πανετόνε. Παράλληλα, φτιάξαμε υπέροχα χριστουγεννιάτικα στολίδια από μπισκότο που δεν πίστευα πόσο εύκολα γίνονται και σίγουρα θα τα φτιάξω για το δέντρο μου φέτος. Αναμφίβολα, τα παιδιά θα τα λατρέψουν ακόμα περισσότερο αν τα φτιάξετε μαζί τους και περάσετε όμορφες στιγμές στην κουζίνα μαγειρεύοντας και ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
Ακόμα, μάθαμε να φτιάχνουμε με πολύ εύκολο τρόπο ένα πολύ ιδιαίτερο, γιορτινό ρόφημα. Καφέ gingerbread latte με κανέλα, μοσχοκάρυδο και βανίλια. Σκεφτείτε, πόσο ωραίο θα είναι το πρωινό της παραμονής των Χριστουγέννων να το απολαύσετε με την οικογένεια μαζί με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και μπισκότα. Θα μοσχοβολίσει το σπίτι όπως ακριβώς ευωδίασε η LIDL Food Academy με όλα εκείνα τα γιορτινά αρώματα.
Η εμπειρία κάθε φορά στην Ακαδημία της LIDL Κύπρου στην Στασικράτους είναι μοναδική διότι ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και για όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των συμμετεχόντων.
Ανυπομονώ για την επόμενη φορά!