Με ευγνωμοσύνη στην απλόχερη γενναιοδωρία της φύσης φύγαμε για παραλία
Ο Μάιος θα μπορούσαμε να πούμε, αν και μήνας της άνοιξης, αποτελεί από μόνος του ένα… “μικρό καλοκαίρι”, με ιδανικές θερμοκρασίες-χωρίς ο ήλιος να καίει-για τις πρώτες βουτιές του χρόνου.
Το φετινό καλοκαίρι θα έχει για όλους μας μία ακόμη πιο γλυκά γεύση. Αφήνουμε πίσω μας δύο χρόνια πανδημίας, με πολλούς περιορισμούς στην κυκλοφορία και τις συνανθροίσεις, με αυστηρά μέτρα και οδηγούμαστε πλέον σε ένα επιτέλους χαλαρό καλοκαίρι το οποίο ευχόμαστε να το απολαύσουμε και χωρίς τις μάσκες.
Ήταν σχεδόν επεισοδιακή, η στιγμή που συνειδητοποίησα, όχι ότι καλοκαιριάζει, αλλά έφτασε η στιγμή για το πρώτο μπάνιο του 2022. Κι αυτό συνέβη όχι λόγω της ζέστης ή που ξέθαψα από τις ντουλάπες βερμούδες και κοντομάνικες μπλούζες. Βρίσκομαι στον διάδρομο με τις συσκευασίες νερού στο κατάστημα της Lidl Κύπρου στο Στρόβολο. Εκεί που οδηγώ αμέριμνος το καροτσάκι μου σταματώ για να πάρω μία εξάδα με μπουκάλες νερού. Aρπάζω την συσκευασία και ξαφνικά σωριάζονται άλλες πέντε–έξι κάτω. Ξεκινάω γεμάτος ντροπή, γρήγορα-γρήγορα να τις μαζεύω και τη στιγμή που βάζω την τελευταία στο καρότσι μου αντικρίζω απέναντί μου, δίπλα από το ταμείο τα αντιλιακά. Καλοκαίρι! Ένα καμπανάκι κτύπησε στο κεφάλι μου. Μέσα σε δευτερόλεπτα ένιωσα την καυτή άμμο στα πόδια μου. Καιρός για παραλία, σκέφτηκα και οδήγησα μαγεμένος το καροτσάκι μου στη σειρά των πορτοκαλί συσκεασιών με τα αντιηλιακά Cien. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά και έβαλα στο καρότσι μου με περηφάνια τα πρώτα αντιηλιακά της χρονιάς. Ένα αντιηλιακό σπρέι SPF 50+ εννοείται για μεγάλη προστασία και ένα ακόμη αντιηλιακό γαλάκτωμα SPF 50 της συγκεκριμένη σειράς.
Αυτό το καλοκαίρι θέλω να απολαύσω τη θάλασσα και τον ήλιο της Κύπρου όσο ποτέ άλλοτε, χωρίς περιορισμούς πια, προστατεύοντας βέβαια το δέρμα μου, με σεβασμό στις παραλίες που δυστυχώς κάθε χρόνο γεμίζουν με σκουπίδια.
Σύμφωνα με έρευνες, δυστυχώς, κάθε χρόνο η Μεσόγειος δέχεται ένα φορτίο περίπου 17.600 τόνων πλαστικών, εκ των οποίων οι 3.760 τόνοι πλέουν σήμερα στα νερά της. Επιπλέον, εκτικάται πως από το σύνολο της πλαστικής ρύπανσης το 84% καταλήγει στις παραλίες και το υπόλοιπο 16% διασκορπίζεται στη στήλη του νερού σε μεγαλύτερα βάθη ή πέφτει τελικά στον βυθό. Αυτό μόνο θλίψη αλλά και οργή μπορεί να προκαλέσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μαζέψουμε το δικά μας σκουπίδια και να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένη απέναντι στο πρόβλημα αυτό που επηρεάζει πλέον άμεσα την ζωή και την υγεία μας.
Διάβασα τελευταία πως η Lidl Κύπρου συμπλήρωσε ένα χρόνο συνεργασίας με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ που γνωρίζω ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό. Πρόσφατα μάλιστα διάβασα ότι πραγματοποιήθηκε μία σπουδαία δράση, όπου ΑΚΤΗ και Lidl Κύπρου διοργάνωσαν στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Γεωργίου Πέγειας καθαρισμό της περιοχής αλλά και του βυθού της θάλασσας με την βοήθεια εθελοντών. Η δράση δεν περιορίστηκε μόνο στον καθαρισμό αφού προηγήθηκε ενημέρωση μαθητών σχολείων για το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών μας από πλαστικά, για τα μικροπλαστικά που αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία μας και παράλληλα για τους τρόπους που μπορούν τα παιδιά ως ενεργοί πολίτες πια να αντιδράσουν.
Σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια νοοτροπίας στον σεβασμό προς το περιβάλλον όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε εμάς τους μεγαλύτερους. Χαίρομαι που στα ντουλάπια της κουζίνας μου δεν υπάρχουν πια καταχωνιασμένες πλαστικές σακούλες. Εύχομαι φέτος το καλοκαίρι εκεί που θα απολαμβάνω τον ήλιο και την θάλασσα στην αγαπημένη μου παραλία να μην βρω άλλες τέτοιες σακούλες, μπουκάλια και σκουπίδια. Ας είμαστε ευγνώμονες για αυτή την απλόχερη γενναιοδωρία της φύσης και ας την περοστατεύσουμε.