Skip to main content

Πώς να συμβάλω στη διάσωση του πλανήτη ψωνίζοντας «έξυπνα» 

Περπατώντας αμέριμνος στους διαδρόμους της Lidl Κύπρου, παρατηρώντας ένα προς ένα τα διάφορα προϊόντα, σκέφτομαι πως είναι μια καλή περίοδος αυτή, ένεκα νηστείας να πάρω μία ταραμοσαλάτα που λατρεύω. Δίπλα της, όμως, παρατηρώ την τυροκαυτερή, παραπάνω το τζατζίκι και λίγο πιο πέρα τη ρωσική σαλάτα και την μελιντζανοσαλάτα. Αυτή η βραβευμένη σειρά προϊόντων Chef Select είναι υπέροχη, με μεγάλη γκάμα επιλογών για το σπίτι. Συγκρατώ τον εαυτό μου να μην πάρω όλη τη σειρά και βάζω ευλαβικά στο καλάθι την λευκή ταραμοσαλάτα και την μελιντζανοσαλάτα. Περιεργάζομαι τη συσκευασία, ως ο άνθρωπος που αγαπάει το ψώνισμα, για να δω τα συστατικά και παρατηρώ μία πράσινη σήμανση στην ετικέτα όπου διακρίνω το σύμβολο της ανακύκλωσης.  

Παρατηρώ πως η σήμανση γράφει: «improving & reducing-packaging responsibly». Μεταφράζω αυτόματα στο μυαλό μου και αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για μία ευρύτερη εκστρατεία που σκοπό έχει τη βελτίωση και μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες. Στη συνέχεια παρατηρώ πως η συγκεκριμένη σήμανση βρίσκεται στις ετικέτες πολλών άλλων προϊόντων όπως αλλαντικά, τυριά, νερά, γιαούρτια, αναρή, κεφίρ, αϊράνι, φρέσκα αυγά, στα ψάρια, τα κρεατικά αλλά και στις σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας στα ψυγεία της Lidl Κύπρου. Πέραν των τροφίμων παρατηρώ πως η σχετική σήμανση βρίσκεται και σε άλλες πλαστικές συσκεασίες καθαριστικών.  

Σήμερα, εν έτει 2022 είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διάσωσης και περιφρούρησης του οικολογικού ιστού του πλανήτη μας. Πως όμως θα καταφέρουμε να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση; Αλλάζοντας νοοτροπία, τρόπο σκέψης και εκπαιδεύοντας τις επόμενες γενιές που πιστέψετέ με είναι περισσότερο ευαισθητοποιμένες από εμάς τους «καλομαθημένους» υποτελείς της πλαστικής σακούλας. Θυμάμαι πόσο με ενόχλησε το γεγονός της χρέωσης της πλαστική σακούλας όταν άνοιξαν τα Lidl στην Κύπρο το 2010. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια αυτή η συνθήκη να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό και σταδιακά συνήθεια αφού ψωνίζοντας πια χρησιμοποιούμε ρούχινες ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Κάτι που στο εξωτερικό ήταν δεδομένο δεκαετίες πριν.   

Το 2021, μία ακόμα καινοτομία μπήκε στη ζωή μας με αυτή την σήμανση. Η σήμανση «improving & reducing-packaging responsibly», η οποία ενημερώνει εμάς τους καταναλωτές για τις βελτιωμένες ιδιότητες βιωσιμότητας της συσκευασίας του κάθε προϊόντος μας εξηγεί ότι πρόκειται για μια συσκευασία με μειωμένο ή λιγότερο ή σχεδόν καθόλου πλαστικό. Κάποιες μάλιστα συσκευασίες έχουν απολέσει εντελώς το πλαστικό τους πώμα, διατηρώντας μόνο το μεταλικό του κάλυμμα όπως για παράδειγμα το cottage cheese.    

Αυτό πιο αναλυτικά μπορεί να σημαίνει δυνατότητα ανακύκλωσης κατά τουλάχιστον 80% της συσκευασίας, περιεκτικότητα σε υλικά που μπορείς να τα ανακυκλώσεις κατά τουλάχιστον 30%, χρήση εναλλακτικών υλικών και εξοικονόμηση όγκου ή βάρους υλικών συσκευασίας κατά τουλάχιστον 10%. Η ειδική σήμανση τοποθετείται στην μπροστινή όψη της συσκευασίας του αντίστοιχου προϊόντος εάν ισχύει τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω κριτήρια. Παράλληλα, στην πίσω ή πλαϊνή όψη της συσκευασίας ή στην εσωτερική πλευρά της ετικέτας μπορείτε να διαβάσετε μία σύντομη επεξήγηση για τα κριτήρια. 

Χαίρομαι που συμβάλλω κατά κάποιο τρόπο κι εγώ στη μείωση του πλαστικού στον πλανήτη μας. Σκέφτομαι, συνεχίζοντας τα ψώνια μου, ότι πρέπει ο καθένας μας να ακολουθήσει αυτή την ευαισθητοποιημένη στάση στον τομέα του περιβάλλοντος και μέσω της πρωτοβουλίας της REset Plastic.

Κύριος άξονας αυτού του προγράμματος είναι η μείωση χρήσης του πλαστικού όπου είναι εφικτό και βιώσιμο. Αυτό επιτυγχάνεται με τις πολύ σημαντικές και δαπανηρές εσκτρατείες της εταιρείας για ανακύκλωση αλλά και επανασχεδιασμό των συσκευασιών που βάζει στα ράφια της ώστε να είναι ανακυκλώσιμες. Βασικός στόχος της Lidl Kύπρου είναι το 2025 όλες οι συσκεασίες των προϊόντων της να είναι 100% φτιαγμένες από ανακυκλώσιμα υλικά. Μία προσπάθεια η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, αποσκοπώντας παράλληλα στην μείωση της χρήσης του πλαστικού κατά 20%, με ορίζοντα και πάλι το 2025.  

Θεωρώ πως οφείλουμε να κατανοήσουμε ο καθένας ατομικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και με ειδικές ενέργειες να εφαρμόζουμε πρακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ο πλανήτης μας θα σωθεί μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία και αντιληφθούμε πως η σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι δική μας ευθύνη. Και αυτό είναι στο χέρι μας.    

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler