Skip to main content

Κρητική Κουζίνα

Δροσερή Σαλάτα Με φάκες, πλιγούρι και λαχανικά

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 10    |    Μερίδες: 3-4

Υλικά

  • 200 γρ. φακές
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 2 μικρά αγγούρια κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 10 ντοματίνια κομμένα σε μοίρες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 1 παξιμάδι ντάκος θρυμματισμένο
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

  1. Πλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στο πρώτο βράσιμο αλλάζουμε νερό. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Ταυτόχρονα βράζουμε το πλιγούρι με νερό για όσο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί. Σουρώνουμε και αφήνουμε επίσης να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές και το πλιγούρι.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τον χυμό από λεμόνι, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ρίχνουμε τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα, αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, βάζουμε από πάνω το θρυμματισμένο ντάκο και σερβίρουμε.
Κρητική Στραπατσάδα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 20-25 λεπτά    |    Μερίδες: 2 ατομικές

Υλικά

  • 6 ώριμες ντομάτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι ρίγανη, Νώμα
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • 8 αυγά μεγάλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 200γρ. τυρί φέτα, ΓΑΛΠΟ

Μέθοδος παρασκευής

  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το χοντρό σημείο ενός τρίφτη.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελάχιστα τα αυγά με ένα πιρούνι και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  4. Ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι να πήξει το αυγό και αποσύρουμε από τη φωτιά (δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ).
  5. Ρίχνουμε πάνω την φέτα, ξύνουμε αρκετό φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε ζεστό μέσα στο τηγάνι ή πάνω σε καπηρομένο ψωμί και αγνό παρθένο ελαιόλαδο. 
Σκιουφιχτά με κόκκινη σάλτσα λουκάνικα και αρνάκι

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά     |    Μερίδες: 3-4

Υλικά

  • 500 γρ. σκιουφιχτά ζυμαρικά βρασμένα
  • 200 γρ. αρνάκι ψαχνό σε μικρά κυβάκια
  • 3 χωριάτικα λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ανθότυρο και τυρί φέτα λιωμένα μαζί
  • 2 καυτερές πιπεριές φρέσκες
  • 150 γρ. ντομάτες κονκασέ σε κυβάκια
  • Αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές το αρνάκι και τα ψιλοκομμένα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και αφήνουμε για τρία λεπτά περίπου στη φωτιά.
  3. Βάζουμε σε μπολ το ανθότυρο και την φέτα.
  4. Βάζουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα που τα είχαμε ψήσει προηγουμένως, τα περιχύνουμε με το λιωμένο τυρί, τη σάλτσα και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει λίγο το τυρί και να γίνει σαν σάλτσα τυριού.
  6. Αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα, κρατάμε επιπλέον και 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να την αραιώσουμε.
  7. Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Μπουρεκάκια με κρέμα, ανθότυρο, μέλι και ξηρούς καρπούς

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 40-45 λεπτά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, KARDIS
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

  • 1 l γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι αραβόσιτου
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο

Για γαρνίρισμα

  • Μέλι, Γλυκάνθη
  • 100 γρ. ξηρούς καρπούς αλεσμένους, Alesto

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και βάζουμε στη φωτιά για να βράσουν.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι αραβοσίτου και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Αφού ζεσταθεί το γάλα μας το βάζουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε ταυτόχρονα, αφού βάλουμε το 1/3 από το γάλα τότε περιχύνουμε το μείγμα μας μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και επιστρέφουμε στην φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθότυρο μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
  5. Πάνω στον πάγκο ανοίγουμε τα φύλλα και κόβουμε στη μέση. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, βάζουμε στην άκρη μια κουταλιά από την κρέμα. Διπλώνουμε τις άκριες και ρολάρουμε έως το τέλος του φύλλου.
  6. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μπουρεκάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Στο τέλος αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 40-45 λεπτά.
  8. Περιχύνουμε από πάνω το μέλι, τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε.

Κινέζική Κουζίνα

Κοτόπουλο με μπρόκολι και ξηρούς καρπούς κάσιου

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 30′    |    Μερίδες: 4

Υλικά

  • Στήθη Κοτόπουλου 2 μεγάλα (400 γρ.) κομμένα σε λωρίδες
  • Cashew nuts  ½ ποτηριού (ανάλατα)
  • Bamboo shoots  210 γρ. (στραγγισμένα και κομμένα σε φέτες)
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι. 2 τεμάχια  (κομμένα διαγώνια, bias)
  • Καρότα  2 τεμάχια
  • Μπρόκολο φρέσκο  200 γρ.

 

Σάλτσα

  • Κόρν Φλάουερ  1 κ.σ
  • Ξηρό Σέρι ¼ ποτηριού
  • Soy sauce ¼ ποτηριού
  • Ζωμός Κότας ½ ποτήρι
  • Sesame oil 4 κ.τ.

Μέθοδος παρασκευής

  1. Αναμειγνύουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά καλά.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μέσα τα λάδια και μόλις βράσουν τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και τα cashew nuts μέχρι να ψηθούν. (1 με 2 λεπτά)
  3. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τα καρότα, τα bamboo shoots και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τσιγαρίζουμε για ακόμη 2 λεπτά.
  4. Ανακατεύουμε τη σάλτσα λίγο και την ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και την αφήνουμε να κοχλάσει για 1 με 2 λεπτά μέχρι να δέσει λίγο. Σερβίρουμε αμέσως.
Κινέζικα νούτολς τσάου μέιν με λαχανικά και γαρίδες

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 20-25 λεπτά    |    Μερίδες: 4 ατομικές

Υλικά

  • 1 κόκκινο πιπέρι ζουλιέν
  • 1 καρότο ζουλιέν
  • 1 κομμάτι σέλινο ζουλιέν
  • 100γρ φασολάκι φρέσκο καθαρισμένο από τις ίνες του
  • 100γρ μπιζέλι κατεψιγμένο
  • 12 γαρίδες 16/20
  • 3 κσ μέλι
  • 100γρ λάχανο ( κραμπί)
  • 30γρ σκόρδο
  • 1 κτ Τζίντζερ
  • 2 κσ Oyster sauce
  • 2 κσ Soya sauce
  • 75γρ κρασί άσπρο (προαιρετικά)
  • Σισαμέλαιο για σοτάρισμα
  • 300γρ κινέζικα νούτολς ψημένα 

Μέθοδος παρασκευής

  1. κόβουμε τα λαχανικά στο επιθυμητό μέγεθος.
  2. Βάζουμε το σισαμέλαιο σε ένα wok (κινέζικο τηγάνι) να κάψει.
  3. Τσιγαρίζουμε πρώτα τις γαρίδες για περίπου 4-5 λεπτά Προσθέτουμε το πιπέρι, καρότο, και σέλινο και ακολούθως προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς καθώς τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου.
  5. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να ζεσταθεί για 2 λεπτά περίπου.
  6. Αρωματίζουμε και δίνουμε γεύση με τζίντζερ, μέλι, oyster και soya sauce.
  7. Προσθέτουμε τα νούτολς και ανακατεύουμε.
Τηγανιτό ρύζι με λαχανικά

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 20-25 λεπτά     |    Μερίδες: 6 ατομικές

Υλικά

  • 2 φλ. Ρύζι ψημένο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • ¼ φλ. Μπιζέλι
  • ¼ φλ. Καρότο σε κυβάκια
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. λάδι από σουσάμι
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. σάλτσας οστρακοειδών
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Μέθοδος παρασκευής

  1. Κτυπούμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τη μισή ποσότητα φρέσκο κρεμμυδάκι. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και βάζουμε μέσα τα αυγά και τα ψήνουμε (να μην βαρυψηθούν). Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα μπόλ.
  2. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε μέσα το ψημένο ρύζι και το ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν.
  4. προσθέτουμε τις σάλτσες ανακατεύουμε καλά, διορθώνουμε την γεύση και σερβίρουμε αμέσως.
Μπανάνες τηγανιτές με μέλι

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά    |   Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά    |    Μερίδες: 2-3

Υλικά

  • 4 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες 2cm
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 650-700 ml μπύρα παγωμένη
  • 4 κ.γ μέλι
  • 4 κ.σ  χαλεπιανά ψιλοκομμένα

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε ένα μπόλ προσθέτουμε το αλεύρι το μπέικινκ πάουντερ, το αλάτι, την ζάχαρη, και σιγά σιγά την μπύρα ανακατεύοντάς προσπαθώντας να μην έχουμε σβόλους και μέχρι να κάνουμε ένα μαλακό χυλό.
  2. Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου και το διατηρούμε παγωμένο.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καλά.
  4. Βουτούμε μέσα στο χυλό τις μπανάνες και τις τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις στραγγίζουμε σε χαρτί.
  5. Σερβίρουμε αμέσως με μέλι, παγωτό βανίλια και χαλεπιανό.
Cheesecake στο ποτήρι

Yλικά

  • 2 φλ γάλα
  • 300 γρ κρέμα τυρί
  • 8 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.τσ. βανίλια
  • 200 γρ μπισκότα τύπου Εstada
  • 5 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
  • κεράσια

Μέθοδος παρασκευής

Για την κρέμα:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα ύλικα.

Για την συναρμολόγηση:

  1. Μέσα σε ένα σακούλι σπάζουμε τα μπισκότα και τα θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Βάζουμε 2 κουταλιές μπισκότο στην βάση του δοχείου.
  3. Γεμίζουμε με την κρέμα μέχρι τα 2/3 του δοχείου.
  4. Απλώνουμε 1 κουταλιά μαρμελάδα.
  5. Διακοσμούμε με κεράσια και πασπαλίζουμε με λίγο μπισκότο.
Τιραμισού σοκολάτας

Yλικά

  • 4 κ.σ. ρόφημα κακάο
  • ½ φλ χλυαρό νερό
  • 250γρ κρέμα τυρί
  • ¾ -1 φλ γάλα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κ.τσ. βανίλια
  • Choco pillows cereals

Μέθοδος παρασκευής

  1. Σε ένα ρηχό μπολ, διαλύουμε 3 κουταλιές σοκολάτα με το χλυαρό νερό.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε με το σίρμα το τυρί, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
  3. Καλύπτουμε την βάση του ποτηριού με τα δημητριακά και βάζουμε 2-3 κουταλιές μίγμα σοκολάτας μέχρι να μουλιάσουν.
  4. Ρίχνουμε 2 κουταλιές κρέμα και την απλώνουμε να πάει παντού.
  5. Ξαναστρώνουμε δημητριακά και τα μουσκεύουμε με το σοκολατένιο μίγμα.
  6. Ξαναρίχνουμε κρέμα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη σκόνη σοκολάτας.
  7. Τις βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες και τις σερβίρουμε.