Γλυκόξινο κοτόπουλο ‘‘Sweet and Sour’’
Χρόνος Παρασκευής
45'
Χρόνος Ψησίματος
4'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη σάλτσα sweet and sour, Vitasia)
- 500ml νερό
- ½ μικρό πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- ½ μικρό λεμόνι
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 1 κ.σ. σησαμέλαιο, Vitasia
- 100γρ. καστανή ζάχαρη, Belbake
- 60γρ. κόκκινο ξίδι ή μηλόξυδο, Kania
- 50γρ. κέτσαπ, Kania
Για τον χυλό (βήμα πρώτο):
- 2 στήθη κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους (μπουκιές), Του Χασάπη
- 1 ολόκληρο αυγό ή 2 κρόκους μόνο
- 2 κ.σ. ξίδι, Kania
- 2 κ.σ. corn flour (άμυλο καλαμποκιού)
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
Για τον χυλό (βήμα δεύτερο):
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
- 400γρ. νερό
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κοτόπουλο, Deluxe
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 λίτρο φυτικό λάδι για τηγάνισμα, Vita d’or
Για τα λαχανικά:
- 1 κ.γ. φυτικό λάδι, Vita d’or
- ½ κ.σ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένο κατά μήκος και μετά κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη), κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος για το σοτάρισμα και το πράσινο για τη γαρνιτούρα, χοντροκομμένο
- 2 ροδέλες φρέσκου ανανά ή κονσέρβα, κομμένες σε κύβους (μπουκιές)
- bamboo shoots σε κονσέρβα, Vitasia
Για τη γαρνιτούρα:
- σουσάμι
- φρέσκο κρεμμυδάκι (πράσινο μέρος)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Αφού κοχλάσει, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για μισή ώρα.
- Στη συνέχεια, περάστε τη σάλτσα από κόσκινο και κρατήστε μόνο το υγρό.
Για τον χυλό:
- Θα ετοιμάσετε δυο διαφορετικά ήδη χυλού. Πρώτα ετοιμάστε τον χυλό (βήμα πρώτο). Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί. Ακολούθως, προσθέστε μέσα το κοτόπουλο και μαρινάρετέ το μέχρι να ετοιμάσετε το δεύτερο βήμα.
- Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο ετοιμάστε το δεύτερο μπολ με τον χυλό (βήμα δεύτερο). Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
- Ετοιμάστε παράλληλα μια κατσαρόλα με φυτικό λάδι. Ζεστάνετε το λάδι και ετοιμάστε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και μια τρυπητή κουτάλα.
- Πάρτε έναν κύβο από το μαριναρισμένο κοτόπουλο και βουτήξτε τον στο δεύτερο μπολ με τον χυλό. Τινάξτε τον περιττό χυλό και τηγανίστε στο ζεστό λάδι.
- Επαναλάβετε / τηγανίστε με γρήγορα βήματα τα υπόλοιπα κομμάτια.
- Αφού ροδοκοκκινίσουν τοποθετήστε τα σε χαρτί κουζίνας.
Για τα λαχανικά / τελείωμα του πιάτου:
- Ετοιμάστε τα λαχανικά και τοποθετήστε τα σε μικρά μπολάκια.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ, σοτάρετε σε λάδι το τζίντζερ μαζί με το σκόρδο.
- Αφού βγουν τα αρώματα προσθέστε πρώτα τα καρότα. Σοτάρετε ελαφρά.
- Μετά προσθέστε τις πιπεριές. Επαναλάβετε το σοτάρισμα.
- Στη συνέχεια προσθέστε το φρέσκο κρεμμυδάκι (λευκό μέρος μόνο) και σοτάρετε ξανά.
- Τέλος, προσθέστε τον ανανά και το τηγανητό κοτόπουλο.
- Ανακατέψτε καλά και προσθέστε μέσα όση σάλτσα χρειάζεστε.
- Σερβίρετε σε πιατέλα και πασπαλίστε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.