Νησιώτικη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο
Χρόνος Παρασκευής
60'
Χρόνος Ψησίματος
30'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη φάβα
- 100γρ. φάβα, μουλιασμένη σε 400γρ. ζεστό νερό, νώμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες (60γρ. καθαρισμένο)
- 1 ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες (50γρ.)
- 450γρ. νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο, Kania
Για το γαρνίρισμα
- Ελαιόλαδο για το ράντισμα, νώμα
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κουτρούβι τουρσί
- 2 κονσέρβες (200 γρ.) γαύρο μαρινάτο, NIXE
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λεμόνι κομμένο σε φέτες
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη φάβα
- Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για μισή με μία ώρα. Ακολούθως στραγγίστε τη φάβα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να μαραθεί. Αφού μαραθεί προσθέστε και το καρότο και ανακατέψτε.
- Στη συνέχεια προσθέστε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το νερό και τη δάφνη και ανακατέψτε μια φορά.
- Βράστε σε δυνατή φωτιά και αφού κοχλάσει το νερό, ανακατέψτε ακόμη μια φορά μόνο και χαμηλώστε τη φωτιά. Συνεχίστε το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσετε τη φάβα για περίπου μισή ώρα.
- Ελέγχετε ανά διαστήματα εάν υπάρχει αρκετό νερό. Εάν χρειαστείτε κι άλλο νερό προσθέστε ζεστό νερό. Η φάβα θα πρέπει να λιώσει από το βράσιμο αλλά να μην έχετε πολύ νερό στην κατσαρόλα.
- Αφού ψηθεί, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε την. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι (εάν χρειάζεται).
- Η φάβα σερβίρεται χλιαρή, οπότε αφήστε τη να κρυώσει.
- Σερβίρετε σε μπολ σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τις γαρνιτούρες. Ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με κόκκινο κρεμμύδι και την κάππαρη. Τοποθετήστε κομμάτια γαύρου και πασπαλίστε με μαϊντανό. Σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.