Skip to main content

Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής

Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

12 ώρες

Χρόνος Ψησίματος

40'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό χοιρινό κρέας, Του Χασάπη
  • 300ml κουμανταρία ή μαυροδάφνη
  • Αλάτι, νώμα
  • Πιπέρι, Kania
  • 2 κ.σ. ξηρό κόλιανδρο σπόρους, κοπανισμένο
  • 50ml ελαιόλαδο, νώμα
  • Νερό
  • 250γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια

 

Κολοκάσι πουρέ

  • 1  κιλό κολοκάσι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
  • Πιπέρι, Kania

 

Λαχανικά εποχής σοτέ                            

  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 1 πιπεριά χρωματιστή
  • 1 μεγάλο κρεμμυδάκι κόκκινο
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι / Πιπέρι, Kania

 

 

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Κόψτε το κρέας σε κύβους περίπου 4 εκ.
  2. Τοποθετήστε σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι και το κόλιανδρο και μαρινάρετε από το βράδυ.
  3. Την επομένη, το στραγγίζετε και κρατάτε την μαρινάδα στην άκρη.
  4. Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
  5. Όταν ροδίσει, προσθέστε την μαρινάδα. Εάν δεν αρκεί για να σκεπάσει το κρέας, προσθέστε και νερό.
  6. Σιγοβράστε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου σαράντα λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας (μαλακώσει) και να πήξει λίγο η σάλτσα. Κατά την διάρκεια προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό εάν χρειαστεί.
  7. Τέλος προσθέστε το σταφύλι και ψήστε το κρέας για επιπλέον 5-7 λεπτά μέχρι να μαράνει το σταφύλι.

 

Κολοκάσι πουρέ

  1. Καθαρίστε και σκουπίστε το κολοκάσι με μια πετσέτα. Κόψτε το κολοκάσι σε κομμάτια με το μαχαίρι.
  1. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια μέτρια κατσαρόλα.
  2. Προσθέστε αρκετό νερό (να καλύψουν τα υλικά) και το αλάτι. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
  3. Στη συνέχεια στραγγίστε τα υλικά και τοποθετήστε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ξύσμα λεμόνι και το πιπέρι.
  4. Πολτοποιήστε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πατάτες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
  5. Τέλος προσθέστε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει.

 

Λαχανικά εποχής σοτέ                            

  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά στο επιθυμητό σχήμα (λεπτές λωρίδες ή φέτες).
  2. Σοτάρουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το αλάτι.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  4. Σοτάρουμε μέχρι ψηθούν τα λαχανικά. Διορθώνουμε τη γεύση και τα σερβίρουμε .