Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής
Χρόνος Παρασκευής
12 ώρες
Χρόνος Ψησίματος
40'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό χοιρινό κρέας, Του Χασάπη
- 300ml κουμανταρία ή μαυροδάφνη
- Αλάτι, νώμα
- Πιπέρι, Kania
- 2 κ.σ. ξηρό κόλιανδρο σπόρους, κοπανισμένο
- 50ml ελαιόλαδο, νώμα
- Νερό
- 250γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια
Κολοκάσι πουρέ
- 1 κιλό κολοκάσι
- 1 ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- Πιπέρι, Kania
Λαχανικά εποχής σοτέ
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι
- 1 πιπεριά χρωματιστή
- 1 μεγάλο κρεμμυδάκι κόκκινο
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι / Πιπέρι, Kania
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόψτε το κρέας σε κύβους περίπου 4 εκ.
- Τοποθετήστε σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι και το κόλιανδρο και μαρινάρετε από το βράδυ.
- Την επομένη, το στραγγίζετε και κρατάτε την μαρινάδα στην άκρη.
- Ζεστάνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
- Όταν ροδίσει, προσθέστε την μαρινάδα. Εάν δεν αρκεί για να σκεπάσει το κρέας, προσθέστε και νερό.
- Σιγοβράστε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου σαράντα λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας (μαλακώσει) και να πήξει λίγο η σάλτσα. Κατά την διάρκεια προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό εάν χρειαστεί.
- Τέλος προσθέστε το σταφύλι και ψήστε το κρέας για επιπλέον 5-7 λεπτά μέχρι να μαράνει το σταφύλι.
Κολοκάσι πουρέ
- Καθαρίστε και σκουπίστε το κολοκάσι με μια πετσέτα. Κόψτε το κολοκάσι σε κομμάτια με το μαχαίρι.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια μέτρια κατσαρόλα.
- Προσθέστε αρκετό νερό (να καλύψουν τα υλικά) και το αλάτι. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια στραγγίστε τα υλικά και τοποθετήστε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ξύσμα λεμόνι και το πιπέρι.
- Πολτοποιήστε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πατάτες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
- Τέλος προσθέστε το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Λαχανικά εποχής σοτέ
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά στο επιθυμητό σχήμα (λεπτές λωρίδες ή φέτες).
- Σοτάρουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το αλάτι.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι και τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Σοτάρουμε μέχρι ψηθούν τα λαχανικά. Διορθώνουμε τη γεύση και τα σερβίρουμε .