Κοτόπουλο Πίρι πίρι (“Piri piri”)
Χρόνος Παρασκευής
120
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα Πίρι πίρι:
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
• 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
• 75 γρ. γλυκιά κόκκινη πιπεριά
• 1 πιπεράκι (10 γρ.) πίρι πίρι (ή άλλο τσίλι)
• 1 μικρό αποξηραμένο καυτερό πιπέρι (5 γρ.) ή 1 κ.γ. νιφάδες καυτερού πιπεριού
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. ξίδι μηλίτη ή λευκό ξίδι
• 1 κ.γ. θυμάρι
• 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
• Χυμός και ξύσμα από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
• 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
Για το κοτόπουλο:
• 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκαλο και πέτσα | Του Χασάπη
• 3 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός, για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη μαρινάδα Πίρι πίρι:
• Τοποθετήστε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα καλά.
Για το κοτόπουλο:
• Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπούτια του κοτόπουλου. Περιχύστε τα με τη μαρινάδα και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για το τελείωμα:
1. Τοποθετήστε τα μπούτια σε προθερμασμένη σχάρα (barbeque), σε δυνατή φωτιά, και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 280-320°C.
2. Αφήστε τα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα. Ανά διαστήματα, ενώ ψήνονται, να τα αλείφετε με τη μαρινάδα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
3. Γυρίστε τα από την άλλη μέχρι να πάρουν ξανά χρώμα. Αλείψτε τα ξανά με τη μαρινάδα.
4. Μόλις πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, αφαιρέστε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη.
5. Εάν δεν έχετε σχάρα, τότε αφαιρέστε την περιττή μαρινάδα και ψήστε τα μπούτια σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα.
6. Ακολούθως αλείψτε τα μπούτια με τη μαρινάδα που κρατήσατε και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο (180°C, στον αέρα) για 20 λεπτά (ή όσο χρειάζεται μέχρι να ψηθούν καλά).
7. Σερβίρετε με ρύζι ντομάτας (συνταγή #3) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.