Περσικό ρύζι με πατάτα και σαφράν «Tahdig»
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
45'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το ρύζι
- 700 ml νερό
- 1½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- 300 γρ. ρύζι μπασμάτι, πλυμένο και στραγγισμένο | νώμα
- Επιπλέον 40 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο, κομμένο σε κυβάκια
Για τις πατάτες
- 1 κ.γ. σαφράν σε σκόνη, ανακατεμένο σε 6 κ.σ. ζεστό νερό
- 50 ml φυτικό λάδι | Vida d’or
- 1 μικρή πατάτα (150 γρ.), καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
Για το τελείωμα
- ρόδι
- 2 κ.σ. κουκουνάρια ή χαλεπιανό | Alesto
- 2 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το ρύζι
- Πλύντε και στραγγίξτε το ρύζι.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεστάνετε το νερό με το αλάτι.
- Αφού κοχλάσει το νερό, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
- Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει (χωρίς να σκεπάσετε την κατσαρόλα) για περίπου 8 λεπτά (το ρύζι θα πρέπει να έχει λίγο υγρό και να είναι al dente).
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και τηγανίστε τις πατάτες.
- Όταν τηγανιστούν οι πατάτες, ανακατέψτε το ρύζι ελαφρώς με ένα πιρούνι.
Για τις πατάτες
- Μουλιάστε το σαφράν σε ζεστό νερό και αφήστε το να πάρει χρώμα.
- Κόψτε την πατάτα σε πολύ λεπτές φέτες. Πλύντε τις φέτες πατάτας και στεγνώστε τες σε χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι διαμέτρου 20 εκατοστών με πώμα, ζεστάνετε το λάδι και τηγανίστε τις πατάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Αφού τηγανιστούν οι πατάτες, αφαιρέστε το περιττό λάδι σε ένα πυρίμαχο μπολάκι.
- Ακολούθως τοποθετήστε τις φέτες πατάτας τη μία δίπλα από την άλλη, αλατίστε και ρίξτε προσεκτικά μέσα το νερό μαζί με το σαφράν, παντού, για να χρωματίσει όλη την επιφάνεια.
- Κλείστε το καπάκι και σιγοβράστε για 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ξεσκεπάστε το τηγάνι και κλείστε τη φωτιά.
- Τοποθετήστε το ρύζι πάνω στις πατάτες. Πιέστε ελαφρώς το ρύζι με ένα κουτάλι, μέχρι να στρώσει καλά.
- Με το πίσω μέρος του κουταλιού, ανοίξτε 6 τρύπες στο ρύζι, που θα επιτρέψουν να φεύγει ο ατμός. Τοποθετήστε μικρά κομμάτια βούτυρο πάνω στην επιφάνεια του ρυζιού.
- Σκεπάστε το ρύζι με πετσέτα κουζίνας και ένα πώμα (προσοχή στη φωτιά και την πετσέτα).
- Τοποθετήστε το τηγάνι πίσω στη φωτιά και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει για 5 με 7 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να δημιουργηθεί μια κρούστα στο κάτω μέρος (προσοχή να μην καεί το ρύζι).
- Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε με μια διπλωμένη καθαρή πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει όλα τα υγρά για ακόμα 10 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το ρύζι, αναποδογυρίστε το σε μια επίπεδη πιατέλα σερβιρίσματος.
- Τέλος, γαρνίρετε με ρόδι, φρέσκο κόλιανδρο και χαλεπιανά ή κουκουνάρι.