Πίτσα Ναπολιτάνα/ Μαργαρίτα (Ζύμη πίτσας αργής ωρίμανσης)
Χρόνος Παρασκευής
10'
Χρόνος Ψησίματος
12-24 ώρες'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για 2 πίτσες των 25 εκατοστών
- 200γρ. χλιαρό νερό
- 3γρ. ξηρή μαγιά,Belbake
- 1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη
- 8γρ. (1 κ.σ.) ελαιόλαδο, νώμα
- 150γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
- 150γρ. αλεύρι χωριάτικο, νώμα
- ½ κ.γ. (4γρ.) αλάτι
Για το άνοιγμα της ζύμης
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
Υλικά για μια πίτσα
- 1 στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 25 εκατοστών (μισή ποσότητα από τη βασική συνταγή για πίτσα)
- 4 κ.σ. σάλτα ντομάτας με βασιλικό, Combino
- 125γρ. mini μοτσαρέλα, Lovilio
Για το στόλισμα
- 8 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μέτριο μπολ ρίξτε νερό, μαγιά και ζάχαρη ή μέλι. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά.
- Ακολούθως, προσθέστε ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάλτε τη ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας και πλάστε την σαν μπάλα.
- Στη συνέχεια, χωρίστε την σε δύο ίσα μέρη και φτιάξτε μπαλάκια.
- Αφού λαδώσετε 2 μέτρια μπολ, τοποθετήστε τα δύο μπαλάκια μέσα, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
- Ετοιμάστε τη βάση για την πίτσα: Πασπαλίστε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας σας. Τοποθετήστε τη ζύμη ανάποδα (η αλευρωμένη επιφάνεια να είναι προς τα πάνω). Αφαιρέστε το περιττό αλεύρι με τα δάκτυλά σας και μετά αναποδογυρίστε ξανά τη ζύμη σας.
- Αλευρώστε τα χέρια σας και με τα δάκτυλά σας πιέστε την πίτσα ελαφρώς γύρω-γύρω, αφήνοντας ένα δάκτυλο απόσταση, σχηματίζοντας έτσι την κρούστα (έτσι ώστε να γίνει χοντρό προς τα έξω).
- Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στην παλάμη σας και με κινήσεις εναλλάξ, ανοίξτε τη ζύμη τοποθετώντας μία στη μία και μία στην άλλη παλάμη. Η ζύμη θα αρχίσει να ανοίγει μιας και είναι πολύ ελαστική και η βαρύτητα θα τη σπρώχνει προς τα κάτω.
- Τοποθετήστε ξανά τη ζύμη σε πάγκο εργασίας και βάλτε τη μία παλάμη στο κέντρο της ζύμης. Γυρίστε την πίτσα προς μια κατεύθυνση (αυτή που σας βολεύει), ενώ παράλληλα με το μικρό δάκτυλο της άλλης παλάμης, τεντώστε τις άκρες, έτσι ώστε να γίνει χοντρό προς τα έξω.
- Όταν έχετε μια στρογγυλή πίτσα διαμέτρου 25 εκατοστών, τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
- Τέλος προετοιμάστε/ψήστε την πίτσα ανάλογα με τις συνταγές που ακολουθούν.
- Προθερμάνετε τον φούρνο μαζί με ένα μεγάλο επίπεδο ταψί 10 λεπτά πριν αρχίσετε να ανοίγετε τη ζύμη, στους 220°C αέρα). Εάν δεν έχετε επίπεδο ταψί, γυρίστε ένα βαθύ ταψί ανάποδα για να χωράει καλύτερα την πίτσα σας.
- Παράλληλα, κόψτε ένα κομμάτι λαδόχαρτο.
- Ετοιμάστε τα υλικά για την πίτσα. Στραγγίστε τη μοτσαρέλα και τοποθετήστε την σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Μετά πλύνετε τα ντοματίνια και τον βασιλικό και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση.
- Αφού ετοιμάσετε/ανοίξατε τη ζύμη (βλέπε συνταγή #2), τη σάλτσα ντομάτας και το τυρί, βγάλτε το ζεστό επίπεδο ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας. Τοποθετήστε ένα λαδόχαρτο πάνω στο ταψί και προσεκτικά βάλτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο χαρτί.
- Με γρήγορες κινήσεις, τοποθετήστε 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι, αφήνοντας δύο δάκτυλα χωρίς σάλτσα γύρω-γύρω.
- Ψήστε για περίπου 12 λεπτά στον αέρα, ανάλογα με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ροδοκόκκινη ζύμη.
- Μόλις βγει η πίτσα από τον φούρνο, τοποθετήστε επάνω τη μοτσαρέλα και ψήστε για ακόμη 2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
- Λίγο πριν σερβίρετε, ρίξτε πάνω τον βασιλικό και τα ντοματίνια.