Skip to main content

Bouillabaisse (στιφάδο θαλασσινών)

Bouillabaisse (στιφάδο θαλασσινών)

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

10'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Kania
  • 1 κ.σ. ντοματόπαστα | Freshona
  • 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί | Cimarossa
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σαφράν | Deluxe
  • ½ λίτρο ζεστό νερό
  • 4 μικρές σουπιές (225 γρ.) | Ocean Sea
  • 1 συσκευασία με μπακαλιάρο (337 γρ.), κομμένο σε κύβους | Ocean Sea
  • 2 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες | Deluxe
  • 1 δωδεκάδα μύδια | Ocean Sea
  • 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)

 

Για το σερβίρισμα / κρουτόν

  • 1 μπαγκέτα με σκόρδο κομμένη σε φέτες και ψημένη στον φούρνο

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη, μέσα σε ένα μπολ.
  2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  3. Αφού μαραθούν και καραμελώσουν ελαφρώς, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
  4. Ακολούθως προσθέστε και την ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί ελαφρώς.
  6. Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, την ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν και ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  7. Σκεπάστε με καπάκι και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  8. Αφαιρέστε τη δάφνη και προσθέστε στην κατσαρόλα το ψάρι μαζί με το καλαμάρι.
  9. Βράστε μισοσκεπασμένα για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  10. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε τις γαρίδες και τα μύδια μαζί με 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  11. Δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι το στιφάδο και πασπαλίστε με την υπόλοιπη ½ κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  12. Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με την μπαγκέτα.