Bouillabaisse (στιφάδο θαλασσινών)
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
10'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Kania
- 1 κ.σ. ντοματόπαστα | Freshona
- 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί | Cimarossa
- 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. σαφράν | Deluxe
- ½ λίτρο ζεστό νερό
- 4 μικρές σουπιές (225 γρ.) | Ocean Sea
- 1 συσκευασία με μπακαλιάρο (337 γρ.), κομμένο σε κύβους | Ocean Sea
- 2 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες | Deluxe
- 1 δωδεκάδα μύδια | Ocean Sea
- 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)
Για το σερβίρισμα / κρουτόν
- 1 μπαγκέτα με σκόρδο κομμένη σε φέτες και ψημένη στον φούρνο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη, μέσα σε ένα μπολ.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
- Αφού μαραθούν και καραμελώσουν ελαφρώς, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
- Ακολούθως προσθέστε και την ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
- Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί ελαφρώς.
- Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, την ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν και ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
- Σκεπάστε με καπάκι και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Αφαιρέστε τη δάφνη και προσθέστε στην κατσαρόλα το ψάρι μαζί με το καλαμάρι.
- Βράστε μισοσκεπασμένα για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
- Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε τις γαρίδες και τα μύδια μαζί με 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
- Δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι το στιφάδο και πασπαλίστε με την υπόλοιπη ½ κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
- Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με την μπαγκέτα.