Χοιρινό στιφάδο με σταφύλι, σάλτσα κουμανταρίας, πουρέ από κολοκάσι και λαχανικά εποχής
Χρόνος Παρασκευής
12 ώρες'
Χρόνος Ψησίματος
40'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό χοιρινό κομμένο σε κύβους
- 300ml κουμανταρία ή μαυροδάφνη
- Αλάτι | νώμα
- Πιπέρι | Kania
- 2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
- 50ml ελαιόλαδο | νώμα
- Νερό
- 250 γρ. σταφύλι χωρίς κουκούτσια
Για το Κολοκάσι πουρέ
- 1 κιλό κολοκάσι
- 1 ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- Πιπέρι | Kania
Για τα Καρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδιρότα με κόκκινο κρεμμύδιΚαρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι
- 500 γρ. καρότα
- 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
- 30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο | νώμα
- 1 κ.σ. μέλι | νώμα
- 1½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
- ½ κ.γ. κανέλα | Kania
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόψτε το κρέας σε κύβους περίπου 4 εκ.
- Τοποθετήστε το σε ένα μπολ μαζί με το κρασί, λίγο αλάτι, το πιπέρι και τον κόλιανδρο και μαρινάρετε από το προηγούμενο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα στραγγίστε το κρέας και κρατήστε τη μαρινάδα στην άκρη.
- Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα παντού.
- Όταν ροδίσει, προσθέστε τη μαρινάδα. Εάν δεν αρκεί για να σκεπάσει το κρέας, προσθέστε και λίγο νερό.
- Σιγοβράστε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας (να μαλακώσει) και να πήξει λίγο η σάλτσα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό, εάν χρειαστεί.
- Τέλος, προσθέστε το σταφύλι και ψήστε το κρέας για επιπλέον 5-7 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το σταφύλι.
Για το Κολοκάσι πουρέ
- Καθαρίστε και σκουπίστε το κολοκάσι με μία πετσέτα. Κόψτε το σε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μία μέτρια κατσαρόλα.
- Προσθέστε αρκετό νερό (ώστε να καλυφθούν τα υλικά) και αλάτι. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια στραγγίστε τα υλικά και τοποθετήστε τα πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι.
- Πολτοποιήστε τα λαχανικά με το ειδικό εργαλείο για πουρέ πατάτας ή με ένα πιρούνι.
- Τέλος, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τα Καρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδιρότα με κόκκινο κρεμμύδιΚαρμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
- Κόψτε τα καρότα σε χοντρά, στενόμακρα μπαστούνια (sticks).
- Στη συνέχεια κόψτε το κρεμμύδι σε σφήνες (wedges).
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα λαχανικά με όλα τα υλικά της συνταγής.
- Απλώστε τα λαχανικά στο ταψί και ψήστε για 30 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στα μέσα του χρόνου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.