Piscialandrea / Φοκάτσια

Χρόνος Παρασκευής
120'

Χρόνος Ψησίματος
30'

Μερίδες
6

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
- 7 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά | Belbake
 - 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | νώμα
 - 100 γρ. αλεύρι χωριάτικο | νώμα
 - 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι | νώμα
 - 250 γρ. χλιαρό νερό
 - 16 γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο | νώμα
 - 1 κ.γ. μέλι | νώμα
 
Για τα υλικά πάνω στην πίτσα:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
 - 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας | Combino
 - 6-8 φιλέτα αντζούγιας | NIXE
 - 1 κ.σ. κάππαρη
 - 100 γρ. μικρές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι | νώμα
 - 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
 - Ρίγανη για το πασπάλισμα | νώμα
 
Για το ψήσιμο:
- 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά
 
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
 - Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μία μπάλα.
 - Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
 - Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.
 - Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκ. και τοποθετήστε το σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
 - Ακολούθως λαδώστε το λαδόχαρτο με ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
 - Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη (έχουν περάσει 2 ώρες), τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
 - Αλείψτε τα δάχτυλά σας με ελαιόλαδο και ανοίξτε τη ζύμη για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν λακκούβες.
 - Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη όταν θα γίνει στρογγυλή, με διάμετρο 30 εκ.
 - Σκεπάστε την με ένα καθαρό πανί κουζίνας και αφήστε την για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει ξανά.
 - Τοποθετήστε σε ένα μπολ τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με τις ντομάτες.
 - Ανακατέψτε την κάππαρη και τις λεπτές σκελίδες σκόρδου με το λάδι από τις αντζούγιες, για να μην καούν στο ψήσιμο.
 
Για την τελική προετοιμασία:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
 - Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη (έχει φουσκώσει δεύτερη φορά) και τα υλικά, τοποθετήστε την ντομάτα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
 - Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη όλα τα υλικά εκτός από τη ρίγανη.
 - Ψήστε για 25 λεπτά ή ανάλογα με τις δυνατότητες του φούρνου σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και ροδοκόκκινη κρούστα.
 - Λίγο πριν σερβίρετε, προσθέστε από πάνω τη ρίγανη.
 

