Ριζότο μανιταριών
Χρόνος Παρασκευής
40'
Χρόνος Ψησίματος
20'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τα μανιτάρια:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 1 κ.γ. θυμάρι
Για το ριζότο:
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο | Milbona
- 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- 200 γρ. (1 φλιτζ.) ρύζι για ριζότο ή καρολίνα Σερρών | νώμα
- 100ml λευκό κρασί ξηρό | Cimarosa
- 800ml ζωμός λαχανικών
Για το τελείωμα:
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη | Lovilio
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο | Milbona
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι | νώμα
- 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ετοιμάστε τα μανιτάρια: Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 1 κ.σ. βούτυρο και προσθέστε μέσα το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Τέλος, προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μαζί με το θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
- Αφού μαραθούν, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
- Ετοιμάστε τον ζωμό:Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 850ml ζεστό νερό μαζί με 1 κύβο ζωμό λαχανικών. Αφού κοχλάσει το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
- Ετοιμάστε το ριζότο:Στη μέτρια κατσαρόλα όπου σοτάρατε τα μανιτάρια ρίξτε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για ακόμα 2 λεπτά.
- Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε για 2 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό.
- Με μία κουτάλα της σούπας ρίξτε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια για 4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία για 16 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά και να παραμείνει «al dente», δηλαδή ο πυρήνας του ρυζιού να είναι τραγανός και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
- Βγάλτε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέστε τα ψημένα μανιτάρια, το τυρί, το κρύο βούτυρο, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.