Skip to main content

Ριζότο μανιταριών

Ριζότο μανιταριών

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

40'

Χρόνος Ψησίματος

20'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τα μανιτάρια:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 κ.γ. θυμάρι

Για το ριζότο:

  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο | Milbona
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • 200 γρ. (1 φλιτζ.) ρύζι για ριζότο ή καρολίνα Σερρών | νώμα
  • 100ml λευκό κρασί ξηρό | Cimarosa
  • 800ml ζωμός λαχανικών

Για το τελείωμα:

  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη | Lovilio
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο | Milbona
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι | νώμα
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ετοιμάστε τα μανιτάρια: Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες.
  2. Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 1 κ.σ. βούτυρο και προσθέστε μέσα το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  3. Τέλος, προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μαζί με το θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
  4. Αφού μαραθούν, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  5. Ετοιμάστε τον ζωμό:Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 850ml ζεστό νερό μαζί με 1 κύβο ζωμό λαχανικών. Αφού κοχλάσει το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
  6. Ετοιμάστε το ριζότο:Στη μέτρια κατσαρόλα όπου σοτάρατε τα μανιτάρια ρίξτε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για ακόμα 2 λεπτά.
  8. Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε για 2 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό.
  9. Με μία κουτάλα της σούπας ρίξτε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια για 4 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία για 16 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά και να παραμείνει «al dente», δηλαδή ο πυρήνας του ρυζιού να είναι τραγανός και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  10. Βγάλτε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέστε τα ψημένα μανιτάρια, το τυρί, το κρύο βούτυρο, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.