Skip to main content

Τσαάτ με πατάτα – Aloo Chaat

Τσαάτ με πατάτα – Aloo Chaat

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

30'

Χρόνος Ψησίματος

40'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τις πατάτες:
• 500 γρ. μικρές πατάτες κομμένες στη μέση
• 1 κ.γ. αλάτι | νώμα
• 2 κ.σ. φυτικό λάδι | Vita d’or
• 2 κ.γ. κόλιανδρος (σπόροι)
• 1 κ.γ. σκόνη κάρι | Kania
• ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
• ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι | νώμα

Για τη σάλτσα από χουρμά:
• 100 γρ. χουρμάδες | Alesto
• 200ml νερό
• 1 κ.γ. πράσινη πιπεριά τσίλι
• 1 κ.γ. γκαράμ μασάλα | Kania
• 1 κ.γ. σκόνη κάρι | Kania
• ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
• ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι | νώμα

Για τη σάλτσα δυόσμου-κόλιανδρου:
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι | νώμα
• 15 φύλλα δυόσμου
• 2 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου
• 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 1 κ.γ. πράσινη πιπεριά τσίλι
• 1 κ.γ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
• ¼ κ.γ. αλάτι | νώμα

Για το λεμονάτο γιαούρτι:
• 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι | νώμα
• 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι

Για το σερβίρισμα:
• Σπόροι ροδιού
• Φύλλα κόλιανδρου

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προετοιμάζουμε τις πατάτες: Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 8 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
  2. Ψήνουμε τις πατάτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα μπαχαρικά, τον χυμό λεμονιού και το λάδι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο, απλώνουμε τις πατάτες σε μονή στρώση και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα με χουρμά: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, τα φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα δυόσμου-κόλιανδρου: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα φρέσκα υλικά μέχρι να έχουμε ομοιογενή υφή. Αν θέλουμε πιο απαλή σάλτσα, τη σουρώνουμε.
  5. Ετοιμάζουμε το λεμονάτο γιαούρτι: Χτυπάμε το γιαούρτι με λίγο ξύσμα λεμονιού, μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.
  6. Σερβίρισμα: Τοποθετούμε τις πατάτες σε πιάτο. Περιχύνουμε με τις δύο σάλτσες και το λεμονάτο γιαούρτι. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου.

Chaat: γενικός όρος για ινδικά σνακ/ορεκτικά με έντονη γεύση, συνήθως με σάλτσες, γιαούρτι και μπαχαρικά

Aloo: η λέξη για την πατάτα στα χίντι