Skip to main content

Αρωματικό λεμονάτο ρύζι με κάσιους – Peela Pulaο

Αρωματικό λεμονάτο ρύζι με κάσιους – Peela Pulaο

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

20'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. ρύζι μπασμάτι | Golden Sun
  • 3 κ.σ. φυτικό λάδι | Vita dor
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 λοβοί πράσινου κάρδαμου
  • 1 ξυλάκι κανέλας (2,5 εκ.) | Kania
  • 2 γαρίφαλα | Kania
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. κάσιους χοντροκομμένα | Alesto
  • 1 κ.γ. κάρι | Kania
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς | Kania
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Μούλιασμα ρυζιού: Ξεπλένουμε καλά το μπασμάτι με κρύο νερό μέχρι να τρέξει καθαρό. Σουρώνουμε το ρύζι και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Καραμελοποίηση κρεμμυδιού & μπαχαρικά: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια ανοιχτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Σοτάρουμε τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. Ακολούθως προσθέτουμε κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλα και το φύλλο δάφνης. Τα αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα κάσιους, το κάρι και τον κουρκουμά, ανακατεύοντας για 1 λεπτό.
  3. Ρύζι: Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 επιπλέον κ.σ. λάδι. Αμέσως μετά προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας για 1 λεπτό, και σοτάρουμε.
  4. Μαγείρεμα ρυζιού: Προσθέτουμε 600ml βραστό νερό και το αλάτι. Βράζουμε χωρίς καπάκι για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό. Κλείνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  5. Σερβίρισμα: Αφού ετοιμαστεί το ρύζι, περιχύνουμε με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με πιρούνι για να αφρατέψει. Γαρνίρουμε με φέτες φρέσκου λεμονιού.

Το Peela Pulao (στα χίντι) σημαίνει «κίτρινο πιλάφι». Η ονομασία προέρχεται από το κίτρινο χρώμα που παίρνει το ρύζι από τον κουρκουμά, που είναι βασικό συστατικό της συνταγής.