Κοτόπουλο σουβλάκι “Σατάι” με φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας

Χρόνος Παρασκευής
120'

Χρόνος Ψησίματος
20'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα
- 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι για σουβλάκι
- 400 ml γάλα καρύδας, Freshona
- Χυμός και ξύσμα από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 6 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 6 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
- 6 φύλλα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, Exotic Food
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο απαλό, Go On
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.σ. σάλτσα γλυκό τσίλι, Exotic Food
- ½ κ.σ. κάρυ σε σκόνη, Kania
- 1 κ.γ. κουρκουμά, Kania
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
Επιπλέον υλικά
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι για το ψήσιμο, Vita d’or
- 1 μοσχολέμονο (λάιμ), κομμένο σε wedges, για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προετοιμάζουμε τα σουβλάκια: Περνάμε το κοτόπουλο στα ξυλάκια.
- Μαρινάρουμε: Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
- Ετοιμάζουμε το γκριλ: Ζεσταίνουμε τηγάνι γκριλ σε δυνατή φωτιά και αλείφουμε την επιφάνεια με φυτικό λάδι.
- Ψήνουμε το κοτόπουλο: Βάζουμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε 10–12 λεπτά, γυρίζοντάς τα ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σουρώνουμε τη μαρινάδα σε μικρό τηγανάκι και τη σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5–7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Σερβίρουμε: Στρώνουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με μοσχολέμονο κομμένο σε wedges.
Σημειώσεις: Το σατάι (satay) είναι σουβλάκι που έφεραν οι μουσουλμάνοι έμποροι από τη Μέση Ανατολή στην Ιάβα της Ινδονησίας. Η συνταγή του αλλάζει από χώρα σε χώρα:
- Μαλαισία: με κοτόπουλο, μαραθόσπορο και κόλιανδρο.
- Ινδονησία: με αρνί, μοσχαράκι ή κοτόπουλο, σκόρδο και τζίντζερ.
- Σιγκαπούρη: ψημένο σε κάρβουνα από καρύδα και μπαμπού, με σάλτσες φυστικοβούτυρου, ανανά, σόγια, λάιμ και ντομάτα.
- Ταϊλάνδη: με γάλα καρύδας, κάρυ, φυστικοβούτυρο και τσίλι· στα νότια με θαλασσινά, στα κεντρικά και βόρεια με κοτόπουλο ή χοιρινό.