Ιμάμ Μπαϊλντί

Χρόνος Παρασκευής
40'

Χρόνος Ψησίματος
70'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες ή 4 μέτριες φλάσκες
- 20 γρ. αλάτι (για τις μελιτζάνες), νώμα
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, σε λεπτές λωρίδες
- 250 γρ. ντομάτες κονκασέ, Freshona
- 1 μέτρια φρέσκια ντομάτα σε κύβους
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ¼ κ.γ. καστανή ζάχαρη
- Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι
- Ελαιόλαδο, νώμα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, νώμα
- 100 ml νερό ή λευκό κρασί
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κ.σ. χοντροκομμένο μαϊντανό
- 100γρ. φέτα, σπασμένη με τα δάχτυλα, νώμα
- Φέτες λεμονιού
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλύνετε καλά τις μελιτζάνες. Κόψτε λίγο τη βάση, κρατήστε το κοτσάνι και ξεφλουδίστε σε τρεις λωρίδες κατά μήκος.
- Χαράξτε τις μελιτζάνες στη μέση και ανοίξτε μια θήκη (χωρίς να χωρίσετε τα δύο κομμάτια).
- Μουλιάστε σε 1 λίτρο νερό με 20 γρ. αλάτι για 30 λεπτά. Ξεβγάλτε και στεγνώστε.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C αέρα.
- Για τη σάλτσα ντομάτας: σε ένα μπολ προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε.
- Βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί που να τις χωράει ακριβώς. Γεμίστε τις χαραγμένες θήκες με τη σάλτσα και όση σάλτσα μείνει τοποθετήστε την από πάνω.
- Περιχύστε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και προσθέστε 100 ml νερό ή λευκό κρασί στο ταψί. Κλείστε το ταψί με λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.
- Ψήστε 60 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
- Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό, φέτα και λεμόνι.