Βοδινό «Bourguignon» με χυλοπίτες

Χρόνος Παρασκευής
30'

Χρόνος Ψησίματος
60'

Μερίδες
4

Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το κρέας
- 600 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- Αλάτι & πιπέρι, νώμα
- 2 κ.γ φρέσκο θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 100 γρ. μπέικον σε κυβάκια, Dulano
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. διάφορα μανιτάρια σε φέτες
- 1 καρότο, σε ροδέλες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, Kania
- 50ml μπράντι, Majestat
- 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 100 ml ζωμό βοδινού, Kania
- 1 κ.γ. μέλι, νώμα
- 1 κ.γ. ξίδι, Kania
- ½ κ.γ. μπαχάρι αλεσμένο, Kania
- Φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Για τα συνοδευτικά ζυμαρικά
- 250 γρ. χυλοπίτες, Combino
- 1 κύβος ζωμού λαχανικών, Kania
- ½ κ.σ. βούτυρο, Milbona
- ½ κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
- Προαιρετικά: τριμμένο τυρί
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ζεστάνετε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το βοδινό φιλέτο με 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε το σε ένα μπολ και αλατοπιπερώστε.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το μπέικον μέχρι να βγάλει το λίπος του.
- Προσθέστε 1 κ.σ. βούτυρο και στη συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε για 3–4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το καρότο. Σοτάρετε για ακόμη 4–5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και το μπέικον.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Ανάψτε με μπράντι και σβήστε με το κόκκινο κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί η αλκοόλη για 2–3 λεπτά.
- Προσθέστε τον ζωμό, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, το μέλι και το ξίδι.
- Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγομαγειρέψτε για 20 λεπτά.
- Αν θέλετε η σάλτσα να δέσει περισσότερο, αφήστε τα τελευταία 10 λεπτά το καπάκι μισάνοιχτο.
- Αφαιρέστε τη δάφνη και πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρετε με ζυμαρικά.
Για τα ζυμαρικά:
- Βράστε 1,5 λίτρο νερό σε βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέστε τον κύβο ζωμού και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίξτε τις χυλοπίτες και βράστε σύμφωνα με τον χρόνο της συσκευασίας.
- Στραγγίστε, αφήνοντας ¼ φλιτζάνι από το νερό βρασμού στην άκρη.
- Επιστρέψτε τις χυλοπίτες στην κατσαρόλα και προσθέστε:
- ½ κ.σ. βούτυρο
- ½ κ.σ. ελαιόλαδο
- 2–3 κ.σ. από το νερό βρασμού για να γυαλίσουν
- Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με το βοδινό.
- Προαιρετικά πασπαλίστε τα ζυμαρικά με τριμμένο τυρί.

