Γρήγορες και εύκολες κυπριακές φλαούνες με αναρή, χαλούμι και ζύμη από γιαούρτι
Χρόνος Παρασκευής
45'
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
5
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση (900γρ.)
- 450γρ.αναρή ανάλατη (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
- 200γρ. αιγοπρόβειο χαλούμι (1 συσκευασία), ΓΑΛΠΟ
- 2αυγά μεγάλα (120γρ.), ελευθέρας βοσκής
- 4 κ.σ. (50γρ.) σιμιγδάλι, ψιλό
- 2 κ.σ. (40γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
- 1 κ.σ. (20γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
- 1 κ.γ. (5γρ.)μπέικιν πάουντερ
- 10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 4 κ.σ. (50γρ.) σταφίδες, Belbake (προαιρετικά)
Για τη ζύμη (300γρ.)
- 150γρ. (1 φλιτζάνι) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
- 75γρ. (½ φλιτζάνι) πρόβειο γιαούρτι, ΓΑΛΠΟ
- 2 κ.σ. (40γρ.) ανάλατοβούτυρο, μαλακό, Milbona
- 1 κ.σ. (20γρ.) μέλι, Γλυκάνθη
- 2 κ.γ. μηλόξυδο ή ξύδι σταφυλιού
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, Belbake
- ½ κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
- ½ κ.γ. μαχλέπι, αλεσμένο
- ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
Για το γλάσο/ επάλειψη
- 1αυγό
- 2 κ.σ. σουσάμι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Για τη γέμιση: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τις σταφίδες) και αλέστε τα μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε τις σταφίδες (προαιρετικά). Ακολούθως, φτιάξτε 5 μπάλες των 180 γραμμαρίων η κάθε μία.
- Για τη ζύμη: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια. Αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄ να ξεκουραστεί.
- Για την προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC και στρώστε ένα επίπεδο ταψί με λαδόχαρτο.
- Όταν ξεκουραστεί η ζύμη κάντε 5 μικρές μπάλες των 60γρ. και με τον πλάστη ανοίξτε σε στρογγυλά φύλλα πάχους μισού εκατοστού.
- Τοποθετήστε τη γέμιση σε σχήμα μπάλας στο κέντρο της ζύμης. Διπλώστε τη ζύμη προς τη γέμιση σχηματίζοντας ένα τρίγωνο ή τετράγωνο. Με ένα πιρουνάκι πατήστε τις γωνίες ελαφρώς έτσι ώστε να σφραγιστούν. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες φλαούνες.
- Αλείψτε τις με το αυγό, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε στους 180ºC για περίπου 25΄.