Skip to main content

Τσουρέκι με περγαμόντο

Τσουρέκι με περγαμόντο

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

180'

Χρόνος Ψησίματος

25'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για 2 τσουρέκια των 300γρ.

·       40γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, Milbona

·       50γρ. γάλα, Milbona

·       80γρ. ζάχαρη, Belbake

·       1 μεγάλο αυγό (60γρ.), ελευθέρας βοσκής

·       50γρ. χλιαρό νερό (35 βαθμοί)

·       7γρ. (1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά μπύρας, Belbake

·       325γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος

·       1 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο

·       1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη

·       ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

 

Για το γλάσο/ επάλειψη

·       Ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό

·       Αμύγδαλο σε νιφάδες, Belbake

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Για τη ζύμη: Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Κάντε τη ζύμη σαν μπάλα, βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ και χαράξτε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
  3. Σκεπάστε και αφήστε τη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 2 ώρες ή μέχρι να χαθεί ο σταυρός που χαράξατε.
  4. Ξαναζυμώστε ελαφρώς με το χέρι, ζυγίστε και χωρίστε τη ζύμη στα δύο. Σχηματίστε το κάθε κομμάτι σε στενόμακρο κορδόνι (σαν μπαγκέτα). Διπλώστε το στη μέση και επαναλάβετε για 8-10 φορές. Όσες πιο πολλές φορές το ζυμώνετε τόσο πιο μαστιχωτό θα βγει το τσουρέκι.
  5. Ακολούθως κόψτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία κομμάτια για να σχηματίσετε τα κορδόνια.
  6. Πλάστε τα κορδόνια σε μήκος 25 εκατοστών.
  7. Στη συνέχεια ενώστε τα τρία κομμάτια πλέκοντάς τα σε μια πλεξούδα.
  8. Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήστε ξανά σε ζεστό περιβάλλον, για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα τους.
  9. Ανακατέψτε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείψτε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε με το αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
  10. Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.