Τσουρέκι με περγαμόντο
Χρόνος Παρασκευής
180'
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για 2 τσουρέκια των 300γρ.
· 40γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, Milbona
· 50γρ. γάλα, Milbona
· 80γρ. ζάχαρη, Belbake
· 1 μεγάλο αυγό (60γρ.), ελευθέρας βοσκής
· 50γρ. χλιαρό νερό (35 βαθμοί)
· 7γρ. (1 φακελάκι) αυτόματη μαγιά μπύρας, Belbake
· 325γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
· 1 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο
· 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
· ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Για το γλάσο/ επάλειψη
· Ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό
· Αμύγδαλο σε νιφάδες, Belbake
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Για τη ζύμη: Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέστε όλα τα υλικά και ζυμώστε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Κάντε τη ζύμη σαν μπάλα, βάλτε τη σε λαδωμένο μπολ και χαράξτε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
- Σκεπάστε και αφήστε τη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 2 ώρες ή μέχρι να χαθεί ο σταυρός που χαράξατε.
- Ξαναζυμώστε ελαφρώς με το χέρι, ζυγίστε και χωρίστε τη ζύμη στα δύο. Σχηματίστε το κάθε κομμάτι σε στενόμακρο κορδόνι (σαν μπαγκέτα). Διπλώστε το στη μέση και επαναλάβετε για 8-10 φορές. Όσες πιο πολλές φορές το ζυμώνετε τόσο πιο μαστιχωτό θα βγει το τσουρέκι.
- Ακολούθως κόψτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία κομμάτια για να σχηματίσετε τα κορδόνια.
- Πλάστε τα κορδόνια σε μήκος 25 εκατοστών.
- Στη συνέχεια ενώστε τα τρία κομμάτια πλέκοντάς τα σε μια πλεξούδα.
- Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήστε ξανά σε ζεστό περιβάλλον, για μια ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα τους.
- Ανακατέψτε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείψτε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίστε με το αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
- Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.