Skip to main content

Φαλάφελ στην πίτα Συνταγή / Shawarma στην πίτα

Φαλάφελ στην πίτα Συνταγή / Shawarma στην πίτα

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

30'

Χρόνος Ψησίματος

60'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • Δύο διαδεδομένα street food από τη Μέση Ανατολή και Mικρασιατική Ιωνία (Προύσα), που αποτελούν μία γρήγορη και χορταστική λύση για κάθε πεινασμένη στιγμή της ημέρας.
  • Τα φαλάφελ είναι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, τυλιγμένοι σε πίτα με σάλτσες και σαλάτα.
  • Το Shawarma παρασκευάζεται από κομμάτια κρέατος μαγειρεμένασε κατακόρυφη μεταλλική σούβλα όπου περνιέται, για να ψηθεί με τη φωτιά στη μια πλευρά. Η διαφορά με τον γύρο έγκειται στα διαφορετικά μπαχαρικά (κάρδαμο, κύμινο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο).

 

Μαγειρικό tip: αντικαταστήστε τα φαλάφελ της συνταγής με Shawarma (κοτόπουλο)! Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε δυο νόστιμες δημοφιλείς συνταγές της Μέσης Ανατολής!

 

Υλικά για 12 φαλάφελ των 35γρ.

  • 150γρ αποξηραμένα ρεβίθια, TERRANEA
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ.), κομμένο στα τέσσερα
  • 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανό
  • 2 κ.σ φύλλα κόλιανδρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτιΙμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
  • Φυτικό λάδι για το άλειμμα, Vita Dor
  • Λεμόνι κομμένο σε μοίρες (wedges) για το σερβίρισμα

 

Συνοδευτικά/υλικά με τη σειρά που θα τοποθετηθούν επάνω στην πίτα

  • 4 κυπριακές ή αραβικές πίτες, Χρυσός Μύλος
  • 8 κ.σ. ταχίνι, Chef Select
  • 8 κ.σ. σάλτσα χούμους αραιωμένη με χυμό λεμόνι ή χλιαρό νερό, Chef Select
  • 8 λεπτές φέτες από μια μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • Ανάμεικτη σαλάτα με λάχανο ή σαλάτα ρόκα, Η Κουζίνα μου
  • 12 φαλάφελ (συνταγή #1) ή 500γρ. γύρο κοτόπουλο (ανακατεμένο με κάρδαμο και κύμινο), Του Χασάπη
  • 4 μεγάλα αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες, Freshona
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ανακατεμένο μαζί με 2 κ.γ. σουμάκ
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ανάμεικτο με ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 300γρ. ρεβίθια.
  2. Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδο, ξύσμα λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, κύμινο και το πιπέρι.
  3. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
  4. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 (δώδεκα) φαλάφελ και τοποθετήστε τα επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο.
  5. Τέλος, ραντίστε τα με λάδι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C (αέρα) για 20 λεπτά.

 

Στήσιμο πιάτου:

  1. Αλείψτε την κάθε πίτα με 2 κ.σ. χούμους και 2 κ.σ. ταχίνι. Προσθέστε επάνω 1 λεπτή φέτα ντομάτας και λίγη σαλάτα.
  2. Πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τρία φαλάφελ (ή 125γρ. γύρο), μετά 1 αγγουράκι τουρσί και πασπαλίστε με το κόκκινο κρεμμύδι.
  3. Τέλος πασπαλίστε τα φαλάφελ (ή τον γύρο) με μαϊντανό και ξύσμα λεμόνι.