Skip to main content

Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse»

Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse»

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

10'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.σ. ντοματόπαστα, NOSTIA
  • 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, Cimarossa
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σαφράν, Deluxe
  • 1/2 λίτρο ζεστό νερό
  • 4 μικρές σουπιές ( 225γρ), Ocean Sea
  • 1 συσκευασία ( 337γρ ) μπακαλιάρο, Ocean Sea, κομμένο σε κύβους
  • 2 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, Deluxe
  • 1 δωδεκάδα μύδια, Ocean Sea
  • 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)

 

Για το σερβίρισμα/ κρουτόν

  • 1 μπαγκέτα με σκόρδο κομμένη σε φέτες και ψημένη στο φούρνο

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη σε μπολ.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  3. Αφού μαράνουν και καραμελώσουν ελαφρά, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
  4. Ακολούθως προσθέστε και τη ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Ρίξτε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί ελαφρά.
  6. Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, τη ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν και ½ λίτρο ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  7. Σκεπάστε με πώμα και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  8. Αφαιρέστε τη δάφνη και προσθέστε στην κατσαρόλα το ψάρι μαζί με το καλαμάρι.
  9. Βράστε μισοσκεπασμένα για 10΄ ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  10. Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέστε τις γαρίδες και τα μύδια μαζί με 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  11. Δοκιμάστε το στιφάδο εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ½ κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
  12. Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με τα κρουτόν αλειμμένα με το «Rouille».