Ρατατούιγ (Ratatouille)
Χρόνος Παρασκευής
15'
Χρόνος Ψησίματος
20'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλη μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
- 1 κόκκινη και μια κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε κύβους 1 εκ.
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, Kania
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ντομάτα πάστα, Freshona
- 50ml λευκό κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή, Belbake
- 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 4 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- Φρυγανισμένο ψωμί σε χοντρές φέτες ή μπακέτα
- Κατσικίσιο τυρί, Chêne D’Argent
- Φρέσκο θυμάρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Κόψτε όλα τα λαχανικά σε κύβους 1 εκατοστού.
- Τοποθετήστε τα λαχανικά σε μπολ και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε τα αραιά σε ταψί με λαδόχαρτο.
- Ψήστε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για περίπου 20 λεπτά. Ακολούθως ανακατέψτε τα ακόμα μια φορά και αφήστε τα ξανά να ψηθούν μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα.
- Ενώ ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάστε τη σάλτσα: σοτάρετε σε μια μικρή κατσαρόλα το σκόρδο.
- Ακολούθως, προσθέστε την πάστα ντομάτας και σοτάρετε για ακόμη 1-2 λεπτά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το λευκό κρασί και τη ζάχαρη. Χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.
- Τέλος προσθέστε τα ντοματίνια, το φρέσκο θυμάρι, τον βασιλικό, το ξύσμα λεμόνι και τα λαχανικά που έχετε ψήσει στο φούρνο.
- Ανακατέψτε εκτός φωτιάς και σερβίρετε επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με κατσικίσιο τυρί και φρέσκο θυμάρι.