Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
8
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
- 8 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά)
- 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
Για τη γέμιση:
- 400γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ
- 500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, Green Grocer’s
- 2 μέτρια αυγά
- 2 κ.γ. ρίγανη, Kania
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
Για το άλειμμα των φύλλων
- 80γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
- Νερό για το ράντισμα
- Μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη γέμιση:
- Ξεπαγώστε καλά το σπανάκι και πιέστε καλά με τα χέρια σας να φύγει το περιττό νερό. Ψιλοκόψτε το.
- Τρίψτε τη φέτα στον τρίφτη και ανακατέψτε μαζί με το σπανάκι, τα αυγά, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετήστε τρία φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 3 (τρία) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Ραντίστε τα πρώτα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.
- Ρίξτε το μισό μείγμα της πίτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
- Τοποθετήστε τα επόμενα 3 (τρία) φύλλα πάνω στο μείγμα και ραντίστε ξανά με ελαιόλαδο γύρω γύρω.
- Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα της τυρόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα.
- Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία δύο φύλλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα (να μην εξέχουν).
- Ακολούθως, κλείστε τις άκριες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί.
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη τυρόπιτα.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρώς με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
- Ψήστε στους 180°C για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.