Βοδινό με λαχανικά και μπύρα
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
90'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ. βοδινό (κιλότο, ποντίκι, σπάλα), κομμένο σε κύβους, Του Χασάπη
- 500ml μαύρη ή ξανθή μπύρα, Argus
- 500γρ. νερό
- 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή βοδινό, Kania
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 2 κ.σ. ντομάτα πάστα, Freshona
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, Kania
- 1 φύλλο δάφνης
- 25γρ. βούτυρο ανάλατο μαλακό ανακατεμένο με 25γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λαχανικά
- 1 μεγάλη πατάτα (400γρ.), κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 μέτρια καρότα (300γρ.), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 100γρ. μεγάλα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Εάν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, μαρινάρετε το βοδινό στην μπύρα από την προηγούμενη μέρα. Εάν όχι προχωρήστε με το δεύτερο βήμα της συνταγής.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε το βοδινό, την μπύρα, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το κρεμμύδι, την ντομάτα πάστα, το πιπέρι και τη δάφνη.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Ανακατέψτε ανά διαστήματα. Εάν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον ζεστό νερό.
- Αφού μαλακώσει το κρέας αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Ρίξτε μέσα την πατάτα, τα καρότα, τα μανιτάρια, το θυμάρι και ανακατέψτε.
- Ενώ σιγοβράζουν, ρίξτε στο ζουμί το βούτυρο, το οποίο έχεις ανακατέψει με αλεύρι.
- Βράστε για 5 λεπτά χωρίς πώμα ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να δέσει το μείγμα. Εάν χρειαστεί προσθέστε και άλλο αλεύρι με βούτυρο για να δέσει περισσότερο.
- Σερβίρετε σε μπολ ή βαθύ πιάτο με φρέσκο ψωμί (συνταγή 1).