Φουρνιστά φαλάφελ στην πίτα
Χρόνος Παρασκευής
30'
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Τα φαλάφελ είναι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, τυλιγμένοι σε πίτα με σάλτσες και σαλάτα.
Μαγειρικό tip: αντικαταστήστε τα φαλάφελ της συνταγής με βραστά όσπρια! Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε δυο νόστιμες συνταγές!
Υλικά για 12 φαλάφελ των 35γρ.
- 150γρ. αποξηραμένα ρεβίθια (ή 300γρ. κονσέρβα), ΕΠΙΛΟΓΗΣ
- 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ.), κομμένο στα τέσσερα
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανό
- 2 κ.σ φύλλα κόλιανδρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- ½ κ.γ. αλάτιΙμαλαΐων, Deluxe
- ½ κ.γ. κύμινο αλεσμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
- Φυτικό λάδι για το άλειμμα, Vita D‘or
- Λεμόνι κομμένο σε μοίρες (wedges) για το σερβίρισμα
Συνοδευτικά/υλικά με τη σειρά που θα τοποθετηθούν επάνω στην πίτα
- 4 ελληνικές ή κυπριακές πίτες, Η Κουζίνα μου
- 8 κ.σ. ταχίνι, Chef Select
- 8 λεπτές φέτες από μια μεγάλη ώριμη ντομάτα
- Ανάμεικτη σαλάτα με λάχανο ή σαλάτα ρόκα, Η Κουζίνα μου
- 12 φαλάφελ (συνταγή #1) ή 500γρ. βραστά όσπρια, ΕΠΙΛΟΓΗΣ
- 4 μεγάλα αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες, Freshona
- 1 μεγάλο κόκκινο ή λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ανακατεμένο μαζί με 2 κ.γ. σουμάκ
- 8 κ.σ. σάλτσα χούμους αραιωμένο με χυμό λεμόνι ή χλιαρό νερό, Chef Select
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ανάμεικτο με ½ κ.γ ξύσμα λεμόνι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Μέθοδος παρασκευής
- Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 300γρ. ρεβίθια.
- Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδρο, ξύσμα λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, κύμινο και το πιπέρι.
- Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
- Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 (δώδεκα) φαλάφελ και τοποθετήστε τα επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίστε τα με λάδι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C (αέρα) για 25 λεπτά.
Στήσιμο πιάτου:
- Αλείψτε την κάθε πίτα με 2 κ.σ. ταχίνι, προσθέστε επάνω 1 λεπτή φέτα ντομάτας και λίγη σαλάτα.
- Πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τρία φαλάφελ (ή 125γρ. όσπρια), μετά 1 αγγουράκι τουρσί και πασπαλίστε με το κόκκινο κρεμμύδι.
- Τέλος ραντίστε τα φαλάφελ (ή τα όσπρια) με 2 κ.σ. χούμους και πασπαλίστε με μαϊντανό και ξύσμα λεμόνι.