Τάρτα με μέλι σε τραγανό χειροποίητο φύλλο
Χρόνος Παρασκευής
90'
Χρόνος Ψησίματος
45'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για μια τάρτα των 23 εκατοστών
Για τη ζύμη:
- 125γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 80ml μέλι, νώμα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, νώμα
- 2 κρόκοι αυγών
- 2 κ.σ. μηλόξιδο ή βότκα ή λευκό ρούμι, Liberté
Για τη γέμιση:
- 200γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona
- 100γρ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 300γρ. μέλι, νώμα
- 50γρ. πολέντα ή λεπτό σιμιγδάλι
- 1 κ.γ. πάστα βανίλιας, Belbake
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μηλόξιδο, νώμα
- 3 μεγάλα αυγά, νώμα
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό καϊμάκι
- Κτυπημένη κρέμα γάλακτος
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη:
- Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέστε το μέλι μαζί με το βούτυρο, το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρύζιασμα).
- Ακολούθως προσθέστε τους κρόκους με το μηλόξιδο (ή το οινόπνευμα) και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Μην τη δουλέψετε πολύ γιατί θα μαζέψει στο ψήσιμο.
- Βγάλτε την από το μίξερ και κάντε τη σαν στενόμακρο λουκάνικο.
- Τυλίξτε τη με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
- Όταν η ζύμη παγώσει, τοποθετήστε την επάνω σε σανίδα κοπής και κόψτε τη σε φέτες του 0,5 εκατοστού.
- Στρώστε με λαδόχαρτο μια τάρτα διαμέτρου 23 εκατοστών. Το χαρτί θα πρέπει να εξέχει από τη φόρμα ένα εκατοστό έτσι ώστε να βγει πιο εύκολα η ζύμη της τάρτας όταν ψηθεί.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια (ροδέλες) της ζύμης μέσα στην τάρτα. Ενώστε τη ζύμη με τα δάκτυλά σας μέχρι να έχετε μια ολόκληρη ενωμένη βάση τάρτας.
- Τοποθετήστε ξανά την τάρτα μέσα στην κατάψυξη για μισή ώρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τον κλασσικό τρόπο ψησίματος της τάρτας με λαδόχαρτο και φασόλια.
- Βγάλτε τη ζύμη από την κατάψυξη και μισοψήστε τη για 15 λεπτά στους 170°C (ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρά).
- Αφού ψηθεί, αφήστε τη να κρυώσει λίγο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος.
- Βράστε το μείγμα και αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέστε μέσα το βούτυρο και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέστε μέσα το μέλι, την πολέντα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Παράλληλα σε ένα μικρό μπολ βάλτε το μηλόξιδο και τα αυγά και κτυπήστε τα με ένα πιρούνι.
- Με τη βοήθεια μιας κουτάλας πάρτε μικρές ποσότητες από το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και ενσωματώστε το στο μείγμα με τα αυγά.
- Προσθέστε το μείγμα από το αυγό πίσω στην κρέμα και ανακατέψτε καλά.
Για το τελείωμα:
- Αδειάστε το μείγμα μέσα στη μισοψημένη τάρτα.
- Ψήστε για 25 λεπτά στους 170°C (ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά).
- Αφαιρέστε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει και να δέσει το μείγμα της. Για πιο γρήγορα αποτελέσματα τοποθετήστε τη στο ψυγείο για μισή ώρα. Η τάρτα θα είναι πιο νόστιμη σερβιρισμένη κρύα.
- Αφαιρέστε την προσεκτικά σε ένα δίσκο σερβιρίσματος. Αφαιρέστε και το λαδόχαρτο.
- Σερβίρετε με κτυπημένη φρέσκα κρέμα γάλακτος ή παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά).