11 Οκτωβρίου 2025
Οι συμμετέχοντες κατέφθασαν στην Ακαδημία γεμάτοι περιέργεια και ενθουσιασμό για ένα ακόμη γευστικό ταξίδι. Ο χώρος μύριζε φρέσκα μυρωδικά – θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό – και η ατμόσφαιρα θύμιζε καλοκαιρινή αυλή της Νότιας Γαλλίας. Ο σεφ καλωσόρισε τους επισκέπτες με χαμόγελο και τους εισήγαγε στη φιλοσοφία της γαλλικής κουζίνας: ισορροπία, φρεσκάδα και σεβασμός στα υλικά.
Η μαγειρική εμπειρία ξεκίνησε με ένα πραγματικό έργο τέχνης: το Γαστρονομικό Ρατατούιγ “Confit Byaldi”. Οι συμμετέχοντες καθάρισαν και έκοψαν λαχανικά με ακρίβεια, δημιουργώντας χρωματιστά στρώματα από κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές. Ο σεφ αποκάλυψε πώς το αργό ψήσιμο αναδεικνύει τις φυσικές γεύσεις και αρώματα κάθε υλικού. Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που μοιάζει πίνακας ζωγραφικής και γεύεται σαν αγάπη σε κάθε μπουκιά.
Στη συνέχεια, σειρά είχε το Κοτόπουλο Προβηγκίας “Poulet à la Provençale”. Το άρωμα του ελαιολάδου, του σκόρδου και της ντομάτας πλημμύρισε τον χώρο, ενώ οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να δημιουργούν ένα πιάτο γεμάτο γεύση χωρίς γλουτένη, ιδανικό για κάθε τραπέζι. Με λίγη λευκή κρασί και μυρωδικά από την Προβηγκία, το πιάτο απέκτησε χαρακτήρα, νοστιμιά και άρωμα μεσογειακής απλότητας. Για να το συνοδεύσει, παρασκευάστηκε ο πιο βελούδινος πατάτας πουρές – πλούσιος, αφράτος και γεμάτος βούτυρο.
Και φυσικά, κάθε ταξίδι ολοκληρώνεται με ένα γλυκό φινάλε. Οι συμμετέχοντες πέρασαν στον κόσμο των γαλλικών επιδορπίων με την Τάρτα με σταφύλι χωρίς γλουτένη “Tarte de Provence aux raisins”. Το τραγανό, ελαφρύ φύλλο και τα ζουμερά σταφύλια συνδυάστηκαν με μια κρέμα γεμάτη άρωμα βανίλιας και λεμονιού. Καθώς οι τάρτες ψήνονταν, το άρωμα πλημμύρισε την αίθουσα και όλοι περίμεναν ανυπόμονα να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα.
Η εμπειρία έκλεισε με γέλια και τη γλυκιά ικανοποίηση. Οι συμμετέχοντες έφυγαν από τη Lidl Food Academy με γεμάτες καρδιές και… πειραγμένες γαλλικές συνταγές!