Κάρυ Τίκα Μασάλα με κουνουπίδι και κρέμα σόγιας
Χρόνος Παρασκευής
30'
Χρόνος Ψησίματος
30'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το κουνουπίδι
- 1 κιλό κουνουπίδι κομμένο σε μικρές μπουκιές
- 2-3 κ.σ φυτικό λάδι, Vita d’or
- Χυμό ένα λεμόνι
- 1 κ.γ. αλάτι, νώμα
- 1 κ.γ. πιπέρι, νώμα
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
- ½ κ.γ. αλάτι, νώμα
- 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο σε λεπτό τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κ.γ. κόλιανδρο ξηρό
- 1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο
- 1 κ.γ. αρτύματα garam masala, Deluxe
- 1 κ.γ. αλεσμένο κουρκουμά
- 1 κ.γ. αρτύματα με τσίλι, Deluxe
- 1 κ.σ. ντομάτα πάστα, Kania
- 500γρ. ντομάτες πασάτα, Freshona
- 1 συσκευασία (200γρ.) κρέμα σόγιας, Vemondo
- Φύλλακόλιανδρου, για γαρνίρισμα
Για το συνοδευτικό αρωματικό ρύζι με κάρδαμο
- 1 φλιτζ.ρύζι μπασμάτι, νώμα
- 2 φλιτζ. νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 1 κ.γ. αλάτι, νώμα
- 1 κ.γ. ολόκληρους σπόρους κάρδαμο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρές μπουκιές και τοποθετήστε το σε ένα μπολ με λάδι, αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώστε το ταψί με λαδόχαρτο, απλώστε το κουνουπίδι. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κουνουπίδι.
- Παράλληλα, ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το αλάτι.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
- Ακολούθως, βάλτε με τη σειρά όλα τα μπαχαρικά της συνταγής και σοτάρετε μέχρι να βγουν τα αρώματά τους.
- Προσθέστε την πάστα ντομάτας, την πασάτα και την κρέμα σόγιας. Σιγοβράστε για 5 λεπτά.
- Τελευταία προσθέστε το κουνουπίδι και βράστε για 2 λεπτά.
- Εκτός φωτιάς, γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρετε με ρύζι.
Για το συνοδευτικό αρωματικό ρύζι με κάρδαμο
- Ξεπλύνετε καλά το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο και βγει το νερό καθαρό.
- Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι πάνω σε μία λεκάνη και αφήστε το να στραγγίσει.
- Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό μαζί με το βούτυρο, το κάρδαμο και το αλάτι.
- Μόλις αρχίσει ο βρασμός, προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Αφήστε για 10-11 λεπτά ξεσκέπαστο (ή μέχρι να απορροφήσει το νερό). Μην ανακατέψετε το ρύζι.
- Ακολούθως, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καλύψτε με μία καθαρή πετσέτα για 5-7 λεπτά.
- Πριν σερβίρετε, σπάστε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει και να φύγει ο ατμός.