Κανταΐφι κιουνεφέ
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
40'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 100 γρ. (και 25 γρ. για το άλειμμα του ταψιού) βούτυρο ανάλατο, λιωμένο | Milbona
- 225 γρ. φύλλο κανταΐφι (μισή συσκευασία) | KARDIS
- 375 γρ. ανάλατη φρέσκια μοτσαρέλα, χοντροκομμένη | Lovilio
- 375 γρ. γάλα πλήρες, αιγινό ή πρόβειο | Milbona
- 25 γρ. άμυλο αραβόσιτου (corn flour)
Για το σιρόπι
- 200 γρ. λευκή ζάχαρη | Belbake
- 125 γρ. νερό
- 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμόνι
- 4 κ.σ. ροδόσταγμα
Για τη γαρνιτούρα/σερβίρισμα
- 50 γρ. (ή όσο χρειαστεί) ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης | Alesto
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το σιρόπι
- Το σιρόπι θα πρέπει να προετοιμαστεί πρώτο, για να κρυώσει. Βράστε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι και, αφού φτάσει σε σημείο βρασμού, αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
- Τέλος, προσθέστε το ροδόσταγμα.
Για το κιουνεφέ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Λιώστε συνολικά 125 γρ. βούτυρο και βουτυρώστε ένα ταψάκι των 24 εκατοστών – θα χρειαστείτε περίπου 25 γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα.
- Βράστε το γάλα μαζί με το άμυλο αραβόσιτου (corn flour) και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να δένει.
- Προσθέστε μέσα τη μοτσαρέλα και ανακατέψτε. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Αφρατέψτε το κανταΐφι με τα δάχτυλα, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του, και μετά ψιλοκόψτε το λίγο με ένα μαχαίρι, ώστε οι ίνες του να μην είναι μακριές.
- Τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με τα 100 γρ. λιωμένο βούτυρο.
- Στρώστε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι στο ταψάκι.
- Πατήστε το κανταΐφι ελαφρώς με την παλάμη, ώστε να γίνει πιο επίπεδο και να στρώσει καλά.
- Στη συνέχεια περιχύστε το μείγμα του γάλακτος πάνω στο κανταΐφι, αφήνοντας δύο δάχτυλα χωρίς σάλτσα γύρω γύρω.
- Καλύψτε το υπόλοιπο κανταΐφι που σας έχει μείνει, πατώντας το ελαφρώς με την παλάμη σας.
- Ψήστε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Όταν βγει από τον φούρνο, περιχύστε με κρύο σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Σερβίρετε με ψιλοκομμένα φιστίκια.