Skip to main content

Κανταΐφι κιουνεφέ

Κανταΐφι κιουνεφέ

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

40'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. (και 25 γρ. για το άλειμμα του ταψιού) βούτυρο ανάλατο, λιωμένο | Milbona
  • 225 γρ. φύλλο κανταΐφι (μισή συσκευασία) | KARDIS
  • 375 γρ. ανάλατη φρέσκια μοτσαρέλα, χοντροκομμένη | Lovilio
  • 375 γρ. γάλα πλήρες, αιγινό ή πρόβειο | Milbona
  • 25 γρ. άμυλο αραβόσιτου (corn flour)

 

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. λευκή ζάχαρη | Belbake
  • 125 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμόνι
  • 4 κ.σ. ροδόσταγμα

 

Για τη γαρνιτούρα/σερβίρισμα

  • 50 γρ. (ή όσο χρειαστεί) ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης | Alesto

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για το σιρόπι

  1. Το σιρόπι θα πρέπει να προετοιμαστεί πρώτο, για να κρυώσει. Βράστε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι και, αφού φτάσει σε σημείο βρασμού, αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
  2. Τέλος, προσθέστε το ροδόσταγμα.

 

Για το κιουνεφέ

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Λιώστε συνολικά 125 γρ. βούτυρο και βουτυρώστε ένα ταψάκι των 24 εκατοστών – θα χρειαστείτε περίπου 25 γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα.
  2. Βράστε το γάλα μαζί με το άμυλο αραβόσιτου (corn flour) και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να δένει.
  3. Προσθέστε μέσα τη μοτσαρέλα και ανακατέψτε. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  4. Αφρατέψτε το κανταΐφι με τα δάχτυλα, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του, και μετά ψιλοκόψτε το λίγο με ένα μαχαίρι, ώστε οι ίνες του να μην είναι μακριές.
  5. Τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με τα 100 γρ. λιωμένο βούτυρο.
  6. Στρώστε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι στο ταψάκι.
  7. Πατήστε το κανταΐφι ελαφρώς με την παλάμη, ώστε να γίνει πιο επίπεδο και να στρώσει καλά.
  8. Στη συνέχεια περιχύστε το μείγμα του γάλακτος πάνω στο κανταΐφι, αφήνοντας δύο δάχτυλα χωρίς σάλτσα γύρω γύρω.
  9. Καλύψτε το υπόλοιπο κανταΐφι που σας έχει μείνει, πατώντας το ελαφρώς με την παλάμη σας.
  10. Ψήστε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  11. Όταν βγει από τον φούρνο, περιχύστε με κρύο σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  12. Σερβίρετε με ψιλοκομμένα φιστίκια.