Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
6 (μία πίτα διαμέτρου 25 εκατοστών)
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
- 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
- 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
Για τη γέμιση:
- 3 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μίξη μαλακών νησιώτικων τυριών (μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα)
- 3 μέτρια βιολογικά αυγά, νώμα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 70γρ. (2 φωλιές) φιδέ, Combino
- 3 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
Για το άλειμμα των φύλλων
- μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη γέμιση:
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίστε τα τυριά με τα χέρια αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
- Κτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε μέσα στο τυρί.
- Στο ίδιο μπολ, προσθέστε όλα τα υλικά της συνταγής: καραμελωμένο κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, σπασμένος φιδές, άνηθο, μαϊντανό και πιπέρι.
- Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.
Για την ετοιμασία/ψήσιμο:
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 25 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
- Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα που θα πρέπει να τοποθετηθούν σταυρωτά.
- Κρατήστε δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.
Για το τελείωμα:
- Ρίξτε το μείγμα της κρεμμυδόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε πάνω τα τελευταία φύλα (σταυρωτά) κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
- Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω-γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω-γύρω με το ελαιόλαδο.
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο της χωριάτικης πίτας.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
- Ψήστε στους 170°C για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.