Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
- 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά) | Kardis
- 100 γρ. ελαιόλαδο | ΕΥ
Για τη γέμιση
- 3 μέτρια κρεμμύδια, ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο | ΕΥ
- ⅓ κ.γ. αλάτι | νώμα
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μείξη μαλακών νησιώτικων τυριών (μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα)
- 3 μέτρια αυγά | νώμα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 70 γρ. (2 φωλιές) φιδές | Combino
- 3 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Kania
Για το άλειμμα των φύλλων
- Μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη γέμιση
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίστε τα τυριά με τα χέρια, αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
- Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε το τυρί.
- Στο ίδιο μπολ, προσθέστε όλα τα υλικά της συνταγής: το καραμελωμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον σπασμένο φιδέ, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το πιπέρι.
- Ανακατέψτε καλά με μία κουτάλα.
Για την ετοιμασία/ψήσιμο
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 24 εκ. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
- Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με ελαιόλαδο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν σταυρωτά.
- Κρατήστε τα δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.
Για το τελείωμα
- Ρίξτε το μείγμα της κρεμμυδόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε πάνω τα τελευταία φύλλα (σταυρωτά), κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
- Ακολούθως κλείστε τις άκρες, δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα με ελαιόλαδο.
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Χτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο της χωριάτικης πίτας.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
- Ψήστε στους 170°C για 1 ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφαιρέστε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.