Skip to main content

Νησιώτικη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο

Νησιώτικη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

60'

Χρόνος Ψησίματος

30'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη φάβα

  • 100 γρ. φάβα, μουλιασμένη σε 400 γρ. ζεστό νερό | νώμα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο | ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες (60 γρ., καθαρισμένο)
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι | ΚΥΠΑΡΙ
  • 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες (50 γρ.)
  • 450 γρ. νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο | Kania

 

Για το γαρνίρισμα

  • Ελαιόλαδο για το ράντισμα | νώμα
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. κουτρούβι τουρσί
  • 2 κονσέρβες (200 γρ.) με γαύρο μαρινάτο | NIXE
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Λεμόνι κομμένο σε φέτες

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη φάβα

  1. Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για ½ με 1 ώρα. Ακολούθως στραγγίστε τη φάβα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ.
  2. Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να μαραθεί. Αφού μαραθεί, προσθέστε το καρότο και ανακατέψτε.
  3. Στη συνέχεια προσθέστε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
  4. Προσθέστε το νερό και τη δάφνη και ανακατέψτε μία φορά.
  5. Βράστε σε δυνατή φωτιά και, αφού κοχλάσει το νερό, ανακατέψτε ακόμα μία φορά μόνο και χαμηλώστε τη φωτιά. Συνεχίστε το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσετε τη φάβα για περίπου ½ ώρα.
  6. Ελέγχετε ανά διαστήματα εάν υπάρχει αρκετό νερό. Εάν χρειαστείτε κι άλλο νερό, προσθέστε ζεστό νερό. Η φάβα θα πρέπει να λιώσει από το βράσιμο, ωστόσο δεν πρέπει να έχετε πολύ νερό στην κατσαρόλα.
  7. Αφού ψηθεί, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε την. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι (εάν χρειάζεται).
  8. Η φάβα σερβίρεται χλιαρή, οπότε αφήστε την να κρυώσει.
  9. Σερβίρετε σε μπολ σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τις γαρνιτούρες. Ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με κόκκινο κρεμμύδι και κάππαρη. Τοποθετήστε κομμάτια γαύρου και πασπαλίστε με μαϊντανό. Σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.