Νησιώτικη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο
Χρόνος Παρασκευής
60'
Χρόνος Ψησίματος
30'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη φάβα
- 100 γρ. φάβα, μουλιασμένη σε 400 γρ. ζεστό νερό | νώμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο | ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες (60 γρ., καθαρισμένο)
- 1 ½ κ.γ. αλάτι | ΚΥΠΑΡΙ
- 1 μικρό καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες (50 γρ.)
- 450 γρ. νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο | Kania
Για το γαρνίρισμα
- Ελαιόλαδο για το ράντισμα | νώμα
- 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. κουτρούβι τουρσί
- 2 κονσέρβες (200 γρ.) με γαύρο μαρινάτο | NIXE
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Λεμόνι κομμένο σε φέτες
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη φάβα
- Μουλιάστε τη φάβα σε ζεστό νερό για ½ με 1 ώρα. Ακολούθως στραγγίστε τη φάβα και τοποθετήστε τη σε ένα μπολ.
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να μαραθεί. Αφού μαραθεί, προσθέστε το καρότο και ανακατέψτε.
- Στη συνέχεια προσθέστε τη φάβα και σοτάρετε για 15 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το νερό και τη δάφνη και ανακατέψτε μία φορά.
- Βράστε σε δυνατή φωτιά και, αφού κοχλάσει το νερό, ανακατέψτε ακόμα μία φορά μόνο και χαμηλώστε τη φωτιά. Συνεχίστε το ψήσιμο χωρίς να σκεπάσετε τη φάβα για περίπου ½ ώρα.
- Ελέγχετε ανά διαστήματα εάν υπάρχει αρκετό νερό. Εάν χρειαστείτε κι άλλο νερό, προσθέστε ζεστό νερό. Η φάβα θα πρέπει να λιώσει από το βράσιμο, ωστόσο δεν πρέπει να έχετε πολύ νερό στην κατσαρόλα.
- Αφού ψηθεί, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε την. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι (εάν χρειάζεται).
- Η φάβα σερβίρεται χλιαρή, οπότε αφήστε την να κρυώσει.
- Σερβίρετε σε μπολ σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τις γαρνιτούρες. Ραντίστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με κόκκινο κρεμμύδι και κάππαρη. Τοποθετήστε κομμάτια γαύρου και πασπαλίστε με μαϊντανό. Σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.