Skip to main content

Πεϊνιρλί

Πεϊνιρλί

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

120

Χρόνος Ψησίματος

15'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι μαγιά, ξερή | Belbake
  • 2 κ.γ. λευκή ζάχαρη
  • 200 ml γάλα αιγοπρόβειο, χλιαρό
  • 2 κ.σ. (50 γρ.) βούτυρο ανάλατο | Milbona
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις | Νώμα
  • 1 κ.γ. αλάτι | Νώμα

Για τη γέμιση

  • Σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα ή βασιλικό | Combino
  • 300 γρ. τυρί κίτρινο (π.χ. κεφαλοτύρι) | Νώμα
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο (για το άλειμμα) | Milbona
  • Προαιρετικά: μέτρια αυγά ή μπέικον σε κυβάκια

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μισό γάλα. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Όταν η μαγιά βγάλει αφρό (10 λεπτά περίπου), μεταφέρτε την σε έναν κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και τελευταίο το αλάτι.
  3. Χτυπήστε με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι να δουλευτεί καλά το ζυμάρι και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  4. Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 1-1 ½ ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
  5. Όταν η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί, χωρίστε την σε 2 κομμάτια.
  6. Πλάστε τη ζύμη σε 2 μπάλες και μετά ανοίξτε την κάθε μπάλα σε πίτα με ορθογώνιο σχήμα.
  7. Χωρίστε την ορθογώνια πίτα σε 3 ίσα μέρη. Επαναλάβετε τα βήματα για την άλλη μπάλα. Συνολικά, θα έχετε 6 κομμάτια ζύμης.
  8. Αφήστε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
  9. Στρώστε ταψιά με λαδόχαρτο και βάλτε πάνω τα 6 κομμάτια ζύμης.
  10. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, αλείψτε περιμετρικά την πρώτη ζύμη με λίγο νερό.
  11. Αρχίστε να σχηματίζετε τη ζύμη στο κλασικό σχήμα του πεϊνιρλί (που μοιάζει σαν γόνδολα).
  12. Στη μία πλευρά διπλώστε τις δύο άκρες, σχηματίζοντας τρίγωνο. Ενώ διπλώνετε το δεύτερο τρίγωνο, περνάτε τη ζύμη από κάτω και τσιμπάτε ελαφρά, ώστε να στερεωθεί καλά. Το ίδιο κάνετε στην απέναντι πλευρά.
  13. Ακολούθως ανασηκώστε το πλαϊνό κομμάτι της ζύμης σχηματίζοντας έτσι μία «γόνδολα». Επαναλάβετε τη διαδικασία με όλες τις ζύμες.
  14. Μοιράστε το τυρί στα βαρκάκια και μετά προσθέστε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας.
  15. Προαιρετικά, προσθέστε πάνω από την ντομάτα και 1 αυγό ή και μπέικον.
  16. Αλείψτε με νερό τα πεϊνιρλί και ψήστε στο κάτω μέρος του φούρνου στους 230οC για περίπου 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  17. Τέλος, βγάλτε τα ζεστά από τον φούρνο και αλείψτε με λιωμένο βούτυρο.