Φαλάφελ σε μπολ
Χρόνος Παρασκευής
12 ώρες
Χρόνος Ψησίματος
45'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για 12 φαλάφελ των 35 γρ.
- 150 γρ. αποξηραμένα ρεβίθια | νώμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι (100 γρ.), κομμένο στα τέσσερα
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανό
- 2 κ.σ. φύλλα κόλιανδρο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- ½ κ.γ. κύμινο αλεσμένο
- ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα
- ελαιόλαδο για το άλειμμα | νώμα
Συνοδευτικά υλικά που θα τοποθετηθούν στο μπολ
- 12 φαλάφελ (συνταγή #1)
- σάλτσα ταχίνι (συνταγή #2)
- σαλάτα «Φατούς» (συνταγή #4)
- 200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια | νώμα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες | νώμα
- 2 μεγάλα αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες | Freshona
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, ανακατεμένο μαζί με 2 κ.γ. σουμάκ και 2 κ.σ. ξίδι
- 12 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι | νώμα
- 12 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι | νώμα
- 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες (wedges)
Για Σάλτσα ταχίνι
- 200 γρ. ταχίνι
- 150 ml ζεστό νερό
- χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλάτι | νώμα
- πιπέρι | Kania
- 2 κ.γ. μέλι | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τα φαλάφελ
- Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν, θα έχετε μία ποσότητα γύρω στα 300 γρ.
- Βράστε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό με αλάτι, μέχρι να ψηθούν.
- Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδο, σκόρδο, αλάτι, κύμινο και το πιπέρι.
- Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ με 1 ώρα.
- Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 (δώδεκα) φαλάφελ και τοποθετήστε τα πάνω σε ταψί με λαδόχαρτο.
- Τέλος, ραντίστε τα με λάδι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C (αέρα) για 20 λεπτά.
Στήσιμο πιάτου
- Σε 4 μικρά δοχεία για ντιπ (μπολάκια) τοποθετήστε τη σάλτσα ταχίνι. Τοποθετήστε το κάθε μπολάκι μέσα σε τέσσερα βαθουλά πιάτα σερβιρίσματος (μπολ).
- Τοποθετήστε περιμετρικά τα υλικά της συνταγής στα βαθουλά πιάτα.
Για Σάλτσα ταχίνι
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να έχετε μία λεία σάλτσα.