Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με κρέμα Ανγκλέζ
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
60'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα κέικ με τρύπα χωρητικότητας 1 λίτρου
- 60γρ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο, Milbona
- 1 κ.σ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για την επάλειψη, Belbake
- 150γρ. καστανή ζάχαρη, Belbake
- 120γρ. γάλα φρέσκο, ΓΑΛΠΟ
- 100γρ. ανάμεικτα παστά μούρα Alesto
- 100γρ. (1 συσκευασία) ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, χοντροκομμένους, Alesto
- 100γρ. χοντροκομμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα, Alesto
- 2 μέτρια αυγά (100γρ.)
- 50γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, νώμα
- 50γρ. (1 μικρό φραντζολάκι) ψωμί ολικής αλέσεως αλεσμένο
- 1 φακελάκι βανίλια, Belbake
- ¾ κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
- ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για το φλαμπέ
- 6 κ.σ. (30γρ.) μπράντι, Majestät
Κρέμα Ανγκλέζ
- 300γρ. ολόπαχο γάλα, ΓΑΛΠΟ
- 200γρ. κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά, Milbona
- 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 100γρ. ζάχαρη, Belbake
- 6 κρόκους (120γρ.) αυγού
- 1 φακελάκι βανίλια, Belbake
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για την πουτίγκα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λιώνουμε 60γρ. βούτυρο και βουτυρώνουμε τη φόρμα. Πασπαλίζουμε με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Το βούτυρο που θα μείνει το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του κέικ.
- Ετοιμάζουμε ένα βαθύ ταψί με ζεστό νερό για το μπεν μαρί στον φούρνο ή μια πυρίμαχη κατσαρόλα.
- Ετοιμάζουμε, ζυγίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά της συνταγής.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Τοποθετούμε το μείγμα μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα. Καλύπτουμε με λαδόχαρτο και κλείνουμε με ασημόχαρτο.
- Τοποθετούμε τη φόρμα του κέικ μέσα στο πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το μισό της φόρμας.
- Κλείνουμε το πυρίμαχο σκεύος με λαδόχαρτο και ασημόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και μετά το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
- Σε ένα τηγανάκι βράζουμε ελαφρώς το μπράντι και το ανάβουμε προσεκτικά με έναν αναπτήρα.
- Περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό μπράντι.
- Αφού σβήσει η φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει και το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη.
- Σερβίρουμε με κρέμα ανγκλέζ.
Κρέμα Ανγκλέζ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Αφού κοχλάσει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα πυρίμαχο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους αυγού μαζί με τη βανίλια και τους κτυπάμε καλά με ένα σύρμα.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στους κρόκους, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε επάνω στην κατσαρόλα ένα λεπτό κόσκινο. Ρίχνουμε το μείγμα με τους κρόκους μέσα στο κόσκινο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να περάσει όλο το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα.
- Επαναφέρουμε την κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει μια κρέμα. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μπολ.
- Σερβίρουμε αμέσως ζεστή ή κρύα τοποθετώντας τη στο ψυγείο.