Φρουτάλια Άνδρου
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
40'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ¼ κ.γ. αλάτι | νώμα
- 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε κυβάκια (ή λούντζα ή λούζα ή προσούτο cotto) | νώμα
- ½ κιλό (3 μέτριες) πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 1 ποτήρι νερό (250ml)
- 8 μεγάλα αυγά | νώμα
- 100 γρ. γάλα
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι | Kania
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Αφού πάρει χρώμα το κρεμμύδι, προσθέτουμε το χοιρινό κρέας (σύγκλινο ή λούντζα ή λούζα ή προσούτο cotto).
- Συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και 1 ποτήρι νερό (250ml).
- Σκεπάζουμε τις πατάτες με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν εντελώς. Εάν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο νερό.
- Αφού ψηθούν οι πατάτες, αφαιρούμε το τηγάνι από την εστία.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Παίρνουμε ένα τηγάνι με μεταλλική λαβή ή ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 24 εκ. (που μπαίνει στον φούρνο). Στρώνουμε τη βάση του σκεύους με λαδόχαρτο, το οποίο κόψαμε κι αυτό στρογγυλό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το πιπέρι και το γάλα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι (όχι σύρμα).
- Αφού χτυπηθούν καλά τα αυγά, προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος με το λαδόχαρτο.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι η ομελέτα μας να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε τη φρουτάλια από τον φούρνο και την αφήνουμε 3-4 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Αφαιρούμε το λαδόχαρτο και την κόβουμε σε 6 κομμάτια.