Γιορτινή μηλόπιτα με μελομακάρονο και μπισκότο Cantuccini
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
30'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη μηλόπιτα
- 75 γρ. βούτυρο ανάλατο | Milbona
- 5 μέτρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (συνολικά 500 γρ.)
- 3 κ.σ. κονιάκ | Majestat
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη | Belbake
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | Νώμα
- 200 ml ξινόκρεμα ή πρόβειο στραγγιστό γιαούρτι | Νώμα
- 3 μεγάλα αβγά (180 γρ.) | Νώμα
- Χυμός και ξύσμα από 1 μανταρίνι ή πορτοκάλι (35 ml)
- 1 ½ κ.γ. βανίλια | Deluxe
- 1 ½ κ.γ. σόδα | Belbake
- ¾ κ.γ. μπαχαρικά για gingerbread | Belbake
- ¾ κ.γ. κανέλα | Belbake
Για το crumble
- 80 γρ. μπισκότα Cantuccini με χαλεπιανό | Deluxe
- 2 τεμάχια (50 γρ.) μελομακάρονα | Deluxe
- 30 γρ. βούτυρο ανάλατο | Milbona
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το crumble
- Χτυπάμε τα μπισκότα Cantuccini και τα μελομακάρονα μαζί με το βούτυρο στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσουν υφή ψίχουλων.
Για το μείγμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση (26 εκ.). Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
- Σε ένα μέτριο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα και την καστανή ζάχαρη. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν ελαφρώς και η ζάχαρη να λιώσει.
- Ρίχνουμε το μπράντι και, με προσοχή, ανάβουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ξινόκρεμα, τα αβγά, τον χυμό και το ξύσμα μανταρινιού, τη βανίλια, τη σόδα, τα μπαχαρικά και την κανέλα. Χρησιμοποιούμε σύρμα για να δημιουργήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα των μήλων στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζα.
- Ρίχνουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο με οδοντογλυφίδα — πρέπει να βγαίνει καθαρή.
- Τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε το crumble πάνω από τη μηλόπιτα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε τη μηλόπιτα να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη μηλόπιτα από τη φόρμα χρησιμοποιώντας το λαδόχαρτο. Σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια.