Γιορτινό ψητό κοτόπουλο με συνοδευτικά
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
75'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για το κοτόπουλο
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό)
Για την άλμη
- 4 λίτρα νερό
- 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
- 3 φύλλα δάφνης
- 4 κλωναράκια θυμάρι
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. μέλι | νώμα
- 200 γρ. χοντρό αλάτι | νώμα
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
- 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού | νώμα
Για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι | νώμα
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | νώμα
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
- 1 κ.γ. baking powder | Belbake
- 1 μπουκέτο μυρωδικών (κανέλα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
- ½ λεμόνι για τη γέμιση
- ½ λίτρο νερό για το ταψί
Για τις πατάτες ογκρατέν
- 1 πακέτo (4 τεμάχια) πατάτες ογκρατέν (μανιτάρια ή μπρόκολο) | DELUXE
Για Συνοδευτικά καραμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι
- 500 γρ. καρότα
- 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες
- 30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο | νώμα
- 1 κ.σ. μέλι | νώμα
- 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
- ½ κ.γ. κανέλα | Kania
- ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
- ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για την άλμη
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 500ml νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της άλμης.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3,5 λίτρα νερού.
- Όταν κρυώσει η άλμη, βυθίζουμε το κοτόπουλο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Για το κοτόπουλο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (αέρας). Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά.
- Αλείφουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και τρίβουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα) εξωτερικά και εσωτερικά.
- Αλείφουμε εξωτερικά με baking powder για να πετύχουμε τραγανή πέτσα.
- Γεμίζουμε την κοιλιά με μυρωδικά, σκόρδο και μισό λεμόνι.
- Δένουμε τα πόδια και λυγίζουμε τις φτερούγες κάτω από το σώμα.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε σχάρα, με ένα ταψί από κάτω που περιέχει ½ λίτρο νερό.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 40 λεπτά περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα ζουμιά του.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 15-20 λεπτά.
Για το στήσιμο
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Γαρνίρουμε γύρω γύρω το κοτόπουλο με πατάτες ογκρατέν (βλ. Συνταγή #5), ψημένα καρότα, κρεμμύδια (βλ. Συνταγή #6), φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι και, αν θέλουμε, φρέσκα κόκκινα μούρα σε κοτσάνι. Σερβίρουμε.
Για τις πατάτες ογκρατέν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (αέρας).
- Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά.
Για τα συνοδευτικά καραμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (αέρας) και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
- Κόβουμε τα καρότα σε χοντρά, στενόμακρα μπαστούνια (sticks) και τα κόκκινα κρεμμύδια σε σφήνες (wedges).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το μέλι, την πάπρικα, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Απλώνουμε τα λαχανικά στο ταψί σε μία στρώση. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τα λαχανικά στα μέσα του χρόνου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
- Σερβίρουμε τα καραμελωμένα λαχανικά ζεστά, ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή πουλερικά.