Skip to main content

Γιορτινό ψητό κοτόπουλο με συνοδευτικά

Γιορτινό ψητό κοτόπουλο με συνοδευτικά

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

75'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό)

Για την άλμη

  • 4 λίτρα νερό
  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 4 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2 κ.σ. μέλι | νώμα
  • 200 γρ. χοντρό αλάτι | νώμα
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού | νώμα

Για την επάλειψη πριν το ψήσιμο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι | νώμα
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | νώμα
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
  • 1 κ.γ. baking powder | Belbake
  • 1 μπουκέτο μυρωδικών (κανέλα, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο)
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • ½ λεμόνι για τη γέμιση
  • ½ λίτρο νερό για το ταψί

Για τις πατάτες ογκρατέν

  • 1 πακέτo (4 τεμάχια) πατάτες ογκρατέν (μανιτάρια ή μπρόκολο) | DELUXE

Για Συνοδευτικά καραμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι

  • 500 γρ. καρότα
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες
  • 30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο | νώμα
  • 1 κ.σ. μέλι | νώμα
  • 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα | Kania
  • ½ κ.γ. κανέλα | Kania
  • ½ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • ½ κ.γ. πιπέρι | νώμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για την άλμη

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 500ml νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της άλμης.
  2. Μόλις πάρει βράση το νερό, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3,5 λίτρα νερού.
  3. Όταν κρυώσει η άλμη, βυθίζουμε το κοτόπουλο, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Για το κοτόπουλο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (αέρας). Στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά.
  2. Αλείφουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και τρίβουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα) εξωτερικά και εσωτερικά.
  3. Αλείφουμε εξωτερικά με baking powder για να πετύχουμε τραγανή πέτσα.
  4. Γεμίζουμε την κοιλιά με μυρωδικά, σκόρδο και μισό λεμόνι.
  5. Δένουμε τα πόδια και λυγίζουμε τις φτερούγες κάτω από το σώμα.
  6. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε σχάρα, με ένα ταψί από κάτω που περιέχει ½ λίτρο νερό.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 40 λεπτά περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα ζουμιά του.
  8. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  9. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 15-20 λεπτά.

Για το στήσιμο

  1. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  2. Γαρνίρουμε γύρω γύρω το κοτόπουλο με πατάτες ογκρατέν (βλ. Συνταγή #5), ψημένα καρότα, κρεμμύδια (βλ. Συνταγή #6), φρέσκα μυρωδικά, λεμόνι και, αν θέλουμε, φρέσκα κόκκινα μούρα σε κοτσάνι. Σερβίρουμε.

Για τις πατάτες ογκρατέν

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (αέρας).
  2. Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
  3. Ψήνουμε για 25 λεπτά.

Για τα συνοδευτικά καραμελωμένα καρότα με κόκκινο κρεμμύδι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C (αέρας) και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
  2. Κόβουμε τα καρότα σε χοντρά, στενόμακρα μπαστούνια (sticks) και τα κόκκινα κρεμμύδια σε σφήνες (wedges).
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το μέλι, την πάπρικα, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Απλώνουμε τα λαχανικά στο ταψί σε μία στρώση. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τα λαχανικά στα μέσα του χρόνου, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  5. Σερβίρουμε τα καραμελωμένα λαχανικά ζεστά, ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα ή πουλερικά.