Κανταΐφι κιουνεφέ (Knefe ή Konafa)
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 100γρ. (και 25γρ. για το άλειμμα του ταψιού) βούτυρο ανάλατο λιωμένο, Milbona
- 225γρ. φύλλο κανταΐφι (μισή συσκευασία), KARDIS
- 250γρ. ανάλατη φρέσκια μοτσαρέλα, τριμμένη, Lovilio
- 250γρ. γάλα, Milbona
- 40γρ. άμυλο αραβόσιτου (corn flour)
Για το σιρόπι
- 200γρ. λευκή ζάχαρη, Belbake
- 125γρ. νερό
- 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
- 4 κ.σ ροδόσταγμα
Για τη γαρνιτούρα/ σερβίρισμα
- 50γρ. (ή όσο χρειαστεί) ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης, Alesto
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για το σιρόπι
- Το σιρόπι θα πρέπει να προετοιμαστεί πρώτο για να κρυώσει. Βράστε πρώτα τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
- Τέλος προσθέστε μέσα το ροδόσταγμα.
Για το κιουνεφέ
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Λιώστε συνολικά 125γρ. βούτυρο και βουτυρώστε ένα ταψάκι των 25-27 εκατοστών. Θα χρειαστείτε περίπου 25γρ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα.
- Βράστε το γάλα μαζί με το άμυλο αραβόσιτου (corn flour).
- Αφρατέψτε το κανταΐφι με τα δάχτυλα μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του και μετά το ψιλοκόβετε λίγο με ένα μαχαίρι ώστε να μην είναι μακριές οι ίνες του.
- Τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το με το βούτυρο.
- Στρώστε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι στο ταψάκι.
- Πατήστε το κανταΐφι ελαφρά με την παλάμη ώστε να γίνει πιο επίπεδο και να στρώσει καλά.
- Στη συνέχεια πασπαλίστε το κανταΐφι με τη μοτσαρέλα και περιχύστε το μείγμα του γάλακτος, αφήνοντας δύο δάκτυλα χωρίς σάλτσα γύρω-γύρω.
- Καλύψτε το υπόλοιπο κανταΐφι που σας έχει μείνει πατώντας το ελαφρώς με την παλάμη σας.
- Ψήστε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Όταν βγει από τον φούρνο περιχύστε με κρύο σιρόπι μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Σερβίρετε με ψιλοκομμένα φιστίκια.