Skip to main content

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

60'

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά) | Kardis
  • 100 γρ. ελαιόλαδο | ΕΥ

 

Για τη γέμιση

  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο | ΕΥ
  • ⅓ κ.γ. αλάτι | νώμα
  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μείξη μαλακών νησιώτικων τυριών (μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα)
  • 3 μέτρια αυγά | νώμα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 70 γρ. (2 φωλιές) φιδές | Combino
  • 3 κ.σ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι | Kania

 

Για το άλειμμα των φύλλων

  • Μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίστε τα τυριά με τα χέρια, αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
  3. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε το τυρί.
  4. Στο ίδιο μπολ, προσθέστε όλα τα υλικά της συνταγής: το καραμελωμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον σπασμένο φιδέ, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το πιπέρι.
  5. Ανακατέψτε καλά με μία κουτάλα.

 

Για την ετοιμασία/ψήσιμο

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 24 εκ. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με ελαιόλαδο.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν σταυρωτά.
  5. Κρατήστε τα δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.

 

Για το τελείωμα

  1. Ρίξτε το μείγμα της κρεμμυδόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε πάνω τα τελευταία φύλλα (σταυρωτά), κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
  2. Ακολούθως κλείστε τις άκρες, δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα με ελαιόλαδο.
  3. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Χτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο της χωριάτικης πίτας.
  4. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  5. Ψήστε στους 170°C για 1 ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφαιρέστε την πίτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.