Skip to main content

Μπορς

Μπορς

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

6

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι, Vita Dor
  • 350γρ. βοδινό κρέας σε κύβους, Του Χασάπη
  • 1 ½  λίτρο νερό ή ζωμό, Kania
  • 1 κ. γ αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 100γρ. κρεμμύδι (1 μεγάλο) ξηρό κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 μέτρια φρέσκα παντζάρια, τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1 κ.σ. ξίδι, Kania
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
  • 1 καρότο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη

 

Για τη γαρνιτούρα

  • Ξινόκρεμα
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Άνηθο
  • Μαύρο ψωμί σε φέτες
  • Καυτερή μουστάρδα, Kania

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Στη συνέχεια αφαιρούμε το περιττό λίπος από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό.
  3. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ελέγχοντας παράλληλα εάν υπάρχει αρκετό υγρό στην κατσαρόλα. Ξαφρίζουμε εάν υπάρχει αφρός πάνω από τη σούπα.
  4. Παράλληλα, πλένουμε καλά τα καρότα και τα παντζάρια και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη (ή τα αλέθουμε σε επεξεργαστή τροφίμων).
  5. Πλένουμε και κόβουμε την πατάτα σε κύβους και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
  6. Μετά από 40 λεπτά περίπου ελέγχουμε με δύο πιρούνια εάν έχει μαλακώσει το κρέας. Εάν είναι ελαστικό σημαίνει πως δεν έχει ψηθεί. Αν έχει μαλακώσει, τότε το αφαιρούμε σε μια σανίδα και το ψιλοκόβουμε.
  7. Σε μια άλλη μέτρια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να το κρεμμύδι να καραμελώσει καλά.
  8. Αφού το κρεμμύδι καραμελώσει τότε προσθέτουμε το φρέσκο ζωμό που φτιάξαμε βράζοντας το κρέας και τρίβουμε καλά τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα. Με αυτό τον τρόπο θα να ενσωματώσουμε την καφέ κρούστα (ζάχαρη) από τα κρεμμύδια στον ζωμό.
  9. Προσθέτουμε στον ζωμό τα παντζάρια, το καρότο και την πατάτα.
  10. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί η πατάτα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι στη σούπα και αν χρειάζεται τότε προσθέτουμε περισσότερο.
  11. Τέλος, τοποθετούμε τη σούπα σε μικρά μπολ, γαρνίροντας με ξινόκρεμα, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Στο πλάι σερβίρουμε με ψωμί και μουστάρδα. Ιδανικά η μουστάρδα μπορεί να ανακατευτεί και μέσα στη σούπα (1/2 κ.σ. περίπου).