Skip to main content

Παστέλ ντε νάτα (Pastéis de nata)

Παστέλ ντε νάτα (Pastéis de nata)

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

25'

Χρόνος Ψησίματος

30'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • ½ (425 γρ.) συσκευασία έτοιμη ανοιγμένη σφολιάτα (διαστάσεων 40×32 εκ.) | kardis

 

Για την κρέμα:

  • 350 γρ. γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. λευκή ζάχαρη | Belbake
  • 3 κρόκοι αβγών | νώμα
  • 1 κ.σ. (κοφτή) άμυλο καλαμποκιού (corn flour)
  • ½ φακελάκι βανίλια σκόνη ή 1 κ.γ. πάστα βανίλιας | Belbake
  • 1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη | Kania

 

Για τη γαρνιτούρα/σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα αλεσμένη (όσο χρειαστεί) | Belbake

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για την κρέμα:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα τοποθετήστε το γάλα και τη ζάχαρη.
  2. Παράλληλα, σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε με το σύρμα τους κρόκους μαζί με το corn flour, τη βανίλια και την κανέλα μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
  3. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα του γάλακτος μέσα στους κρόκους και ανακατέψτε καλά.
  4. Σουρώστε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα όπου βράσατε το γάλα.
  5. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίστε να ανακατεύετε για μισό λεπτό.

 

Για τη ζύμη:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώστε ή λαδώστε μια φόρμα με 12 θήκες για cupcakes ή μάφιν.
  2. Σε μια επιφάνεια εργασίας ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε το φύλλο ελαφρώς.
  3. Στη συνέχεια κόψτε το φύλλο με ένα ποτήρι ή κουπάτ (10-12 εκατοστών).
  4. Μεταφέρετε τη σφολιάτα στη βουτυρωμένη φόρμα. Πιέστε τη ζύμη στα τοιχώματα και τρυπήστε με ένα πιρούνι.
  5. Στη συνέχεια μοιράστε το μείγμα με το γάλα σε όλες τις θήκες.
  6. Ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
  7. Αφαιρέστε τα γλυκά από τις φόρμες.
  8. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και κατόπιν σερβίρετε.

 

Η ιστορία τους ξεκινά τον 18ο αιώνα στο μοναστήρι των Ιερωνυμιτών στο Μπελέμ (Belém), όταν οι μοναχοί αξιοποιούσαν τους κρόκους των αβγών που περίσσευαν από την παραγωγή κρασιού και τη χρήση ασπραδιών στο άμυλο των ράσων.