Skip to main content

Ριζότο μανιταριών με φρέσκο ζωμό

Ριζότο μανιταριών με φρέσκο ζωμό

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

40'

Χρόνος Ψησίματος

20'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τα μανιτάρια 

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο,νώμα
  • 2 κ.σ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 κ.γ. θυμάρι

 

Για το ριζότο

  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι νώμα
  • 200γρ. (1 φλιτζ.) ρύζι καρολίνα Σερρών,νώμα
  • 1 κ.γξύσμα λεμόνι
  • λευκό κρασί ξηρό, Cimarosa
  • 800ml (4 φλιτζ.) ζωμό μανιταριών (ακολουθεί συνταγή)

 

Για το ζωμό μανιταριών

  • Κοτσάνια μανιταριών
  • Φλούδες από το κρεμμύδι (και αποκόμματα λαχανικών)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 6 κοτσάνια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 5 εκ. φλούδα λεμόνι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο κρύο νερό

 

Για το τελείωμα

  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη, Lovilio
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο,Milbona
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι,νώμα
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ετοιμάστε τα μανιτάρια:Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και κόψτε τα σε φέτες.
  2. Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέστε μέσα το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  3. Τέλος προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μαζί με το θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι να μαράνουν τα μανιτάρια.
  4. Αφού μαράνουν, αφαιρέστε τα σε ένα μπολ.
  5. Ετοιμάστε το ζωμό:Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα  όλα τα υλικά της συνταγής για το ζωμό.
  6. Ακολούθως προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό.
  7. Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
  8. Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο. Θα έχετε έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για το ριζότο. Βάλτε τον ζωμό πίσω στη κατσαρόλα, σκεπάστε τη και χαμηλώστε τη θερμοκρασίαγια να διατηρηθεί ζεστό.
  9. Ετοιμάστε το ριζότο:Στην μέτρια κατσαρόλα που σοτάρατε τα μανιτάρια, ρίχνετε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι για 3΄ μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε για ακόμα 2΄.
  11. Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα.
  12. Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε για 2΄ ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό.
  13. Με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνετε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια για 4΄ μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για 16΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά ακόμα να είναι «al dente», δηλαδή ο πυρήνας του ρυζιού να είναι τραγανός και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  14. Βγάζετε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέτετε τα ψημένα μανιτάρια, το τυρί, το κρύο βούτυρο, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

Ριζότο μανιταριών με φρέσκο ζωμό

40'

Χρόνος Παρασκευής

20'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για τα μανιτάρια 

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο,νώμα
  • 2 κ.σ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. φρέσκα μανιτάρια
  • 1 κ.γ. θυμάρι

 

Για το ριζότο

  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι νώμα
  • 200γρ. (1 φλιτζ.) ρύζι καρολίνα Σερρών,νώμα
  • 1 κ.γξύσμα λεμόνι
  • λευκό κρασί ξηρό, Cimarosa
  • 800ml (4 φλιτζ.) ζωμό μανιταριών (ακολουθεί συνταγή)

 

Για το ζωμό μανιταριών

  • Κοτσάνια μανιταριών
  • Φλούδες από το κρεμμύδι (και αποκόμματα λαχανικών)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 6 κοτσάνια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 5 εκ. φλούδα λεμόνι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο κρύο νερό

 

Για το τελείωμα

  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη, Lovilio
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο,Milbona
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι,νώμα
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ετοιμάστε τα μανιτάρια:Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και κόψτε τα σε φέτες.
  2. Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέστε μέσα το κρεμμύδι και το αλάτι. Σοτάρετε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  3. Τέλος προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μαζί με το θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι να μαράνουν τα μανιτάρια.
  4. Αφού μαράνουν, αφαιρέστε τα σε ένα μπολ.
  5. Ετοιμάστε το ζωμό:Βάλτε σε μία μέτρια κατσαρόλα  όλα τα υλικά της συνταγής για το ζωμό.
  6. Ακολούθως προσθέστε 1 λίτρο ζεστό νερό.
  7. Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
  8. Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο. Θα έχετε έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για το ριζότο. Βάλτε τον ζωμό πίσω στη κατσαρόλα, σκεπάστε τη και χαμηλώστε τη θερμοκρασίαγια να διατηρηθεί ζεστό.
  9. Ετοιμάστε το ριζότο:Στην μέτρια κατσαρόλα που σοτάρατε τα μανιτάρια, ρίχνετε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι για 3΄ μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε για ακόμα 2΄.
  11. Στη συνέχεια βάζετε το ξύσμα λεμόνι και ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα.
  12. Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε για 2΄ ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό.
  13. Με μια κουτάλα της σούπας, ρίχνετε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια για 4΄ μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για 16΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι αλλά ακόμα να είναι «al dente», δηλαδή ο πυρήνας του ρυζιού να είναι τραγανός και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  14. Βγάζετε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέτετε τα ψημένα μανιτάρια, το τυρί, το κρύο βούτυρο, το πιπέρι και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε όσο είναι ζεστό.