Κοτόπουλο πίρι-πίρι «piri-piri»
Χρόνος Παρασκευής
120
Χρόνος Ψησίματος
25'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα «piri–piri»
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
- 100γρ. ξηρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
- 75γρ. γλυκιά κόκκινη πιπεριά
- 1 πιπεράκι (10γρ.) πίρι πίρι (ή άλλο τσίλι)
- 1 μικρό αποξηραμένο καυτερό πιπέρι (5γρ.) ή 1 κ.γ. νιφάδες καυτερό πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. ξύδι μηλίτη ή λευκό ξύδι
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. αλάτι, νώμα
- Χυμό και ξύσμα από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
Για το κοτόπουλο:
- 600γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκκαλο και πέτσα, Του Χασάπη
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Για το ρύζι με ντομάτα « aroz de tomate» (4 άτομα)
- 500ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλο, Kania
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, EY
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ντοματόπαστα, Freshona
- 125γρ. ρύζι Καρολίνα, νώμα
- 300γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (καλύτερα ντοματίνια)
- 2 κ.σ. μαϊντανό για τη γαρνιτούρα
- 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη μαρινάδα “piri–piri”: Τοποθετήστε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα καλά.
Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο. Περιχύστε πάνω από το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για το τελείωμα:
- Σε προθερμασμένη σχάρα (barbeque) και σε δυνατή φωτιά, ρίξτε τα κοτόπουλα και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει η ψησταριά είναι 280-320 βαθμοί Κελσίου.
- Αφού πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα (περίπου 7 λεπτά), αλείψτε με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τη μαρινάδα, ανά διαστήματα ενώ ψήνεται.
- Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη μέχρι να πάρει ξανά χρώμα. Αλείψτε ξανά με τη μαρινάδα.
- Μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
- Εάν δεν έχετε σχάρα (barbeque) τότε αφαιρέστε την περιττή μαρινάδα και ψήστε το κοτόπουλο σε τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ακολούθως αλείψτε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα που κρατήσατε και ψήστε σε προθερμασένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρα) για 20 λεπτά (ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο).
- Σερβίρετε με ρύζι ντομάτας (συνταγή #3) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Για το ρύζι με ντομάτα « aroz de tomate» (4 άτομα)
- Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε 500ml νερό, προσθέστε έναν κύβο ζωμό λαχανικών και βράστε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος του ζωμού.
- Στη συνέχεια, σε μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2 κ.σ.ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς.
- Προσθέστε το σκόρδο, την πάστα ντομάτας και συνεχίστε να σοτάρετε.
- Μετά από ένα λεπτό προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
- Ακολούθως, προσθέστε την ντομάτα και τον ζωμό.
- Ανακατέψτε ξανά και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Μαγειρέψτε το ρύζιχωρίς να το ανακατέψετε και ψήστε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
- Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με το κοτόπουλο (συνταγή #2) και το λεμόνι κομμένο σε μοίρες.