Skip to main content

Κοτόπουλο πίρι-πίρι «piri-piri»

Κοτόπουλο πίρι-πίρι «piri-piri»

Πίσω στις συνταγές

Χρόνος Παρασκευής

120

Χρόνος Ψησίματος

25'

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

*****

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα «piripiri»

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, νώμα
  • 100γρ. ξηρό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 75γρ. γλυκιά κόκκινη πιπεριά
  • 1 πιπεράκι (10γρ.) πίρι πίρι (ή άλλο τσίλι)
  • 1 μικρό αποξηραμένο καυτερό πιπέρι (5γρ.) ή 1 κ.γ. νιφάδες καυτερό πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ξύδι μηλίτη ή λευκό ξύδι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. αλάτι, νώμα
  • Χυμό και ξύσμα από ένα μοσχολέμονο (λάιμ)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη

Για το κοτόπουλο:

  • 600γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκκαλο και πέτσα, Του Χασάπη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Για το ρύζι με ντομάτα « aroz de tomate» (4 άτομα)

  • 500ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλο, Kania
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, EY
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ντοματόπαστα, Freshona
  • 125γρ. ρύζι Καρολίνα, νώμα
  • 300γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (καλύτερα ντοματίνια)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό για τη γαρνιτούρα
  • 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη μαρινάδα “piripiri”: Τοποθετήστε όλα τα υλικά της συνταγής σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα καλά.

 

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετήστε μέσα το κοτόπουλο. Περιχύστε πάνω από το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες τουλάχιστον.

 

Για το τελείωμα: 

  1. Σε προθερμασμένη σχάρα (barbeque) και σε δυνατή φωτιά, ρίξτε τα κοτόπουλα και κλείστε το καπάκι της ψησταριάς. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει η ψησταριά είναι 280-320 βαθμοί Κελσίου.
  2. Αφού πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα (περίπου 7 λεπτά), αλείψτε με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τη μαρινάδα, ανά διαστήματα ενώ ψήνεται.
  3. Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη μέχρι να πάρει ξανά χρώμα. Αλείψτε ξανά με τη μαρινάδα.
  4. Μόλις πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
  5. Εάν δεν έχετε σχάρα (barbeque) τότε αφαιρέστε την περιττή μαρινάδα και ψήστε το κοτόπουλο σε τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα.
  6. Ακολούθως αλείψτε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα που κρατήσατε και ψήστε σε προθερμασένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (αέρα) για 20 λεπτά (ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο).
  7. Σερβίρετε με ρύζι ντομάτας (συνταγή #3) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

 

Για το ρύζι με ντομάτα « aroz de tomate» (4 άτομα)

  1. Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε 500ml νερό, προσθέστε έναν κύβο ζωμό λαχανικών και βράστε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος του ζωμού.
  2. Στη συνέχεια, σε μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2 κ.σ.ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς.
  3. Προσθέστε το σκόρδο, την πάστα ντομάτας και συνεχίστε να σοτάρετε.
  4. Μετά από ένα λεπτό προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε.
  5. Ακολούθως, προσθέστε την ντομάτα και τον ζωμό.
  6. Ανακατέψτε ξανά και χαμηλώστε τη φωτιά.
  7. Μαγειρέψτε το ρύζιχωρίς να το ανακατέψετε και ψήστε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
  8. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
  9. Πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με το κοτόπουλο (συνταγή #2) και το λεμόνι κομμένο σε μοίρες.