Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse»
Χρόνος Παρασκευής
20'
Χρόνος Ψησίματος
10'
Μερίδες
4
Βαθμός Δυσκολίας
*****
ΥΛΙΚΑ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
- 1 κ.σ. ντοματόπαστα, NOSTIA
- 4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, Cimarossa
- 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. σαφράν, Deluxe
- 1/2 λίτρο ζεστό νερό
- 4 μικρές σουπιές ( 225γρ), Ocean Sea
- 1 συσκευασία ( 337γρ ) μπακαλιάρο, Ocean Sea, κομμένο σε κύβους
- 2 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, Deluxe
- 1 δωδεκάδα μύδια, Ocean Sea
- 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)
Για το σερβίρισμα/ κρουτόν
- 1 μπαγκέτα με σκόρδο κομμένη σε φέτες και ψημένη στο φούρνο
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη σε μπολ.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
- Αφού μαράνουν και καραμελώσουν ελαφρά, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
- Ακολούθως προσθέστε και τη ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
- Ρίξτε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί ελαφρά.
- Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, τη ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν και ½ λίτρο ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
- Σκεπάστε με πώμα και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Αφαιρέστε τη δάφνη και προσθέστε στην κατσαρόλα το ψάρι μαζί με το καλαμάρι.
- Βράστε μισοσκεπασμένα για 10΄ ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
- Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέστε τις γαρίδες και τα μύδια μαζί με 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
- Δοκιμάστε το στιφάδο εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ½ κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence».
- Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με τα κρουτόν αλειμμένα με το «Rouille».